Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Píše se rok 1805 Napoleona čeká vítězství v bitvě u Slavkova a ve vídeňských kavárnách mohou milovníci kávy poprvé slyšet slovo „kapuziner“. Název podle všeho odkazoval na hnědou barvu mnišského šatu řádu kapucínů. Podle řady zdrojů se jednalo o předchůdce dnešního cappuccina a šlo v podstatě o kávu se smetanou a cukrem. Stále ale ještě zbývá skoro celé století do chvíle, kdy spatří světlo světa první přístroj na espresso. A cappuccino - kapučíno, jak ho dnes známe, se bez tradičního espressa rozhodně neobejde. 

CAPPUCCINO – káva, která má pod čepicí

První zmínky o cappuccinu v dnešní podobě spadají do třicátých let minulého století, kdy si Italové vychutnávali kávu s našlehanou smetanou a skořicovým či čokoládovým posypem. O pár let později už pustošila Evropu a nejenom ji druhá světová válka, nedal se tedy očekávat rozvoj kávové ani žádné jiné kultury. Ale doba poválečná už se nesla ve znamení narůstající popularity nápoje, který si vzápětí oblíbili zejména Britové. 

Původnímu „kapuzineru“ u nás nyní říkáme vídeňská káva, zatímco espressu s horkým a napěněným mlékem zůstal název cappuccino. Po úspěšném tažení napříč Evropou, jižní Amerikou a Austrálií slavilo kapučíno svůj velký boom v osmdesátých letech také ve Spojených státech. Asi není třeba zdůrazňovat, že nemalý podíl na tom měla společnosti Starbucks. 

Vy ale rozhodně nemusíte chodit do kavárny pokaždé, když dostanete chuť na výborný nápoj s čepicí z mléčné pěny. Cappuccino si můžete připravit i doma.

Cappuccino doma krok za krokem

  1. Nejprve si ohřejte mléko. Správnou teplotu poznáte, když po okrajích stoupají drobné bublinky. Mléko by se každopádně nemělo zcela vařit. Ve fázi „bublinek“ ho odstavte ze sporáku.
  2. Nyní ho dobře našlehejte.
  3. A je čas připravit si výborné, kvalitní espresso.
  4. K hotovému espressu přidejte horké mléko a mléčnou pěnu tak, aby 1/3 celkového objemu nápoje tvořila káva, 1/3 horké mléko a 1/3 mléčná pěna.

Kvalitní cappuccino si rozhodně zaslouží příslušný šálek, takže neváhejte a nahlédněte do naší nabídky

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Komu chybí kávovar na espresso, určitě si u nás také vybere. Jestli si potrpíte na tradici a historii, věnujte pozornost zejména kávovarům značky Bezzera. Nejde o shodu jmen, ale opravdu o společnost, založenou Luigim Bezzerou – mužem, který uvařil první espresso.

A pokud má vaše prvotřídní espresso dostat tu správnou mléčnou čapku, popřemýšlejte, zda nepotřebujete kvalitní napěňovač mléka

Se správným vybavením a báječnou kávou si můžete dokonalé cappucino (kapučíno) připravit, kdykoliv na něj dostanete chuť.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.