Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

O tom, že káva podporuje kreativní myšlení, svědčí i množství druhů kávových nápojů, které se dnes v kavárnách po celém světě nabízí. Každý z nich má svůj příběh, svého člověka, svůj nápad…

Jaký je příběh ristretta?

Víme o něm, že patří k těm mladším mezi kávovými nápoji. Ristretto boom přišel v osmdesátých letech minulého století. A možná souvisí s tím, jak se doba celkově začala zrychlovat. Kdo by si pak nedal kávu, která je rychle hotová i rychle vypitá?

Co se týče člověka, který své jméno spojil s ristrettem, bývá nejčastěji zmiňován David Schomer. Ten v té době vlastnil kavárnu Espresso Vivace v americkém Seattlu. Jak sám s oblíbenou tvrdil, káva by měla být hustá jako med a vejít se do jediného doušku. 

To se mu mohlo podařit jedině úpravou klasického espressa. V espresso ristrettu tedy zůstává původní dávka kávy, ovšem ubylo vody. A paradoxně i kofeinu. 

Kam se poděl kofein z ristretta?

Většina lidí je přesvědčena, že pokud se dávka kávy použije v menším množství vody, zákonitě musí obsahovat výsledný nápoj více kofeinu. Je přece koncentrovanější! A i chuťově vám tak bude připadat. Bohatou chuť ale ristrettu dodává zejména vyšší koncentrace esenciálních olejů.

Obsah kofeinu je v porovnání s espressem nižší. Jeho množství závisí na způsobu mletí a druhu kávy, ovšem vzhledem k rychlejší přípravě se kofein prostě nestihne v odpovídajícím množství uvolnit do vznikající kávy. 

Espresso ristretto vám nic neodpustí

…minimálně, co se týče výběru kávy. Vzhledem ke způsobu přípravy naprosto odpadá šance, že byste mohli zamaskovat nějaké nedostatky v aromatu či chuti. 

Co se týče hrubosti mletí, podle odborníků by měla být káva jemněji mletá.

Ideálně byste neměli k  přípravě používat chlorovanou vodu, protože výrazně naruší chuť výsledného nápoje. 

A když přijde ke slovu stupeň pražení, pak vám na severu Itálie jednoznačně doporučí středně praženou kávu, zatímco na jihu budou hlasovat pro tmavě praženou, která si dobře zachovává čokoládovou příchuť. Uvidíte sami, ke komu se přikloníte vy.

Vyberte si kvalitnú kávu, mlynček, kávovar, french press, moka kanvicu (koťogo), dripper, džezvu a ďalšie.

V čem se liší káva espresso a ristretto

Abyste si mohli udělat jasný obrázek, připravili jsme pro vás přehlednou tabulku.

 

Espresso 

Ristretto 

Dávka kávy

8-12 g

8-12 g

Množství vody

30 ml

15-20 ml

Doba přípravy

25-30 sekund

15-17 sekund

Dávka kofeinu

50-70 mg

25-30 mg

 

Takže, kdo chce malou, chuťově výraznou kávu, ale bojí se nadměrné dávky kofeinu, je ideálním konzumentem kávy ristretta.

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Lžičku a cukr u ristretta nehledejte

Až si budete v kavárně objednávat ristretto a dostanete maličký šálek kávy bez lžičky či cukru, není to tím, že na vás obsluha s něčím zapomněla. Tahle káva se totiž pije neslazená a bez míchání, podle odborníků navíc výhradně po jídle. A ideálně byste se před tím měli napít čisté vody, abyste si chuť cafe ristretta mohli naplno užít.