Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Když se vydáte po stopách původu kávy doppio, skončíte ve slunné Itálii. Tedy v rodišti samotného espressa. A jak italské slovo „doppio“ napovídá, tahle káva je vlastně dvojitým espressem – nápojem, který si skalní milovníci kávy rádi dopřávají zejména po ránu. 

Určitě se všichni shodneme, že bývají rána, na která běžná dávka kávy prostě nestačí. A co nezvládne espresso, na to si troufne espresso doppio. 

Příprava kávy espresso doppio

V podstatě je to stejný postup, jako když chystáte espresso – ovšem s tou výjimkou, že použijete dvojnásobné množství kávy. To znamená, že na zhruba 60 ml vody dávkujete 14-20 gramů kávy.

Tipy pro kvalitní doppio

  1. Jestli chcete opravdu skvělé doppio, musíte věnovat pozornost hrubosti mletí kávy. Nejlepších výsledků dosáhnete při jemném mletí, díky němuž dojde k adekvátní extrakci kávy, zachování plné chuti i vůně.
  2. Ačkoliv dobu přípravy nejspíš neovlivníte, protože jednoduše závisí na nastavení vašeho přístroje na espresso, podle odborníků by se káva doppio měla připravovat zhruba 20-30 sekund. Svižnější tempo zapříčiní slabou a vodnatou kávu, pokud bude příprava naopak trvat dlouho, nejspíš vás nápoj zaskočí nadměrnou hořkostí.

Čas od času slýcháme otázku, jestli je možné připravit kávu doppio, i když nemáte přístroj na espresso. Inu, je to podobné, jako kdybyste chtěli mít anglický trávník bez sekačky a doufali, že vystačíte se srpem nebo kosou.

Každopádně zkuste uvařit dvojitou kávu v moka konvičce nebo french pressu, nikde není psáno, že nebudete spokojení. Ale typická doppio káva to prostě nebude. 

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Jaký typ kávy pro doppio doporučujeme? Samozřejmě záleží hodně na tom, jaká káva vám chutná. Ale nebojte se tmavšího stupně pražení a kávy se silnou, výraznou chutí.

A hlavně si pamatujte…

…když jedna káva nestačí, je tu ESPRESSO DOPPIO.