- Dominik Škoda
- 19702 zobrazení
- 0 Komentáře
Jedno lungo, prosím…
Jsou chvíle a lidé, kteří si svou kávu rádi dlouze vychutnávají. A k tomu jim samozřejmě malé espresso nemůže stačit.
Navíc, pokud to s chutí a sílou kávy myslí vážně, neuspokojí je ani Americano, tzn. přidání horké vody do hotového espressa. Ideálním řešením je pak pro ně tzv. espresso lungo. V doslovném překladu „prodloužené espresso“.
Svatá (kávová) trojice
Kdyby měl fanoušek kávy vyjmenovat tři základní kávové nápoje, určitě by začal espressem a na dalších dvou pozicích zmínil lungo a ristretto. Jestliže budeme brát espresso jako základ kávové kultury, pak ristretto bude ten menší a slabší člen rodiny, zatímco lungo větší a silnější.
Příprava kávy lungo
Vychází z tradiční přípravy espressa, použijete stejné množství kávy, ale dvojnásobek vody (50-70 ml) a tím pádem budete potřebovat také více času (45-60 sekund), než přístroj nápoj připraví. Výsledkem bude silnější a chuťově výraznější káva podávaná ve větším šálku. Počítejte s průměrným obsahem kofeinu 70-100 mg. Klasické café lungo se podává bez mléka či smetany.
Detaily, které rozhodnou
Až budete vybírat kávu vhodnou na espresso lungo, určitě hledejte mezi Arabicou. Robusta se pro tento typ nápoje nehodí.
Co se týče stupně pražení, je třeba zohlednit dobu přípravy a sáhnout raději po středně pražené kávě. Ta tmavá se více hodí pro ty kávové nápoje, u nichž tzv. extrakční doba (tzn. čas, kdy horká voda pod tlakem protéká mletou kávou) nepřesahuje 30 sekund. Kdybyste přece jenom chtěli zkusit kávu tmavou, snižte teplotu vody z původních cca 92 °C na 88-90 °C.
Hrubost mletí doporučujeme nastavit na střední nebo jemnou.
A jedna rada na závěr…ČAS NA KÁVU NEHLEDEJTE – VYTVÁŘEJTE SI HO – dostatečně dlouhý právě na to skvělé espresso lungo.
-
Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
Komentáře (0)