Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Co se skrývá pod méně známým termínem „batch brew coffee“? A jak pohodlně obsloužit více „kafařů“ současně? 

Představte si, že k vám dorazí početnější návštěva, poptáte, kdo si dá kávu a rázem máte nějakých sedm, osm objednávek. Při použití přístroje na espresso, strávíte v kuchyni poměrně dost času, než připravíte každou kávu zvlášť. V takových případech a vlastně kdykoliv, kdy potřebujete mít po ruce konvičku s větším množstvím kávy, přichází ke slovu metoda „batch brew kávy“.

Automatický překapávač

Slovní spojení batch brew káva, které řada z vás možná slyší úplně poprvé, neznamená nic jiného než přípravu kávy v automatickém překapávači. Tzn. přístroji s nádržkou na vodu, která je následně ohřátá na potřebnou teplotu a hnaná přes filtr naplněný kávou, zatímco hotový nápoj postupně plní poměrně objemnou skleněnou konvici. Běžně dostupné přístroje takto vyprodukují jeden až dva litry kávy. Stačí tedy po pár minutách vyjmout konvici a kávu rozlít do připravených šálků. Hbitě obsloužíte všechny kofeinu chtivé návštěvníky.

Na skok do historie

První automatické překapávače se objevily v polovině dvacátého století v Německu. Tedy více než čtyřicet let poté, co byl „vynalezen“ kávový filtr. Zdá se to být dlouhá doba, ale je třeba si uvědomit, že dvě světové války „vyladění“ přípravy kávových nápojů zrovna nepřály.

Jestli vás možnost „uvařit“ kávu najednou pro víc lidí batch brew zaujala? Určitě budete pátrat…

Jaký koupit přístroj?

Naše nabídka kávovarů na překapávanou kávu je poměrně široká. Nechybí ani ikonická značka Technivorm Moccamaster. Kdo se poohlíží po nižší cenové relaci, tomu doporučujeme kávovary Berlingerhaus. Samozřejmě můžete zakoupit rovnou i filtry a to jak jednorázové, tak filtr znovupoužitelný.

Příprava kávy Batch Brew

  1. Zapněte batch brewer a nastavte ho na správnou teplotu. Doporučená teplota pro většinu káv je mezi 90 a 96 stupňů Celsia.
  2. Vložte do stroje filtr pro kávu. Pokud je to možné, použijte bílý papírový filtr, který neovlivní chuť kávy.
  3. Do filtru vložte kávu. Pro jeden litr vody doporučujeme 60g kávy.
  4. Přidejte vodu do zásobníku. Použijte čistou, filtrující vodu pro nejlepší výsledek.
  5. Zapněte stroj a nechte ho pracovat. Káva by měla být hotová za 5 až 6 minut.
  6. Ochutnejte kávu. Pokud je káva příliš silná, přidejte do stroje vodu. Pokud je příliš slabá, přidejte kávu.
  7. Kávu podávejte horkou. Batch brew je nejlepší horký, ale může být také podáván ledový.

Jakou použít kávu?

Vhodná pro batch brew je buď káva na espresso, nebo ta přímo určená k filtrování. Záleží na tom, co vám chutná. Ideálně by měla být čerstvě namletá.

Tak a teď už jen dokončit objednávku a pozvat dostatečný počet milovníků kávy, kteří si s vámi nápoj připravený metodou batch brew vychutnají. 

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.
Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.