Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

K čemu slouží pražení kávy? Pražením získává káva svou specifickou chuť, barvu a aroma. Zelená zrnka změní svou barvu na typicky kávově hnědou. Při pražení dochází k určitým chemickým reakcím – délka pražení kávy pak ovlivňuje konečný výsledek. Existuje několik typů pražení a dělíme je podle zmíněných charakteristik postupů.

Co ovlivňuje pražení kávy?

Pražení kávy je poměrně náročný proces, ovlivněný do jisté míry i tlakem a venkovním počasím. Každá pražírna se jinak podepisuje na výsledné chuti. Pražení je totiž ovlivněno i tím, kdo ho dělá, takže stejný druh kávy může chutnat různě. Během celého procesu je nutné hlídat teplotu pražení, otáčky bubnu pražičky a přidávání vzduchu. Po upražení se zrna chladí ve speciálním přístroji a než doputují z pražírny do obchodu, nechávají se dva dny odležet.

Světle pražená a tmavě pražená káva

Stupeň pražení je důležitý stejně jako hrubost mletí kávy, na konkrétní způsob přípravy kávy se některý stupeň pražení hodí víc, některý míň. Světlé pražení se například hodí pro přípravu v aeropressu, dripu nebo ve frenchpressu. Tmavší pražení je vhodnější pro přípravu v moka konvičce nebo v espresso kávovaru.

Pokud vás více zajímá k přípravě světle nebo tmavě upražené kávy, přečtěte si náš článek.

Zelená káva je nepražená káva

Obecně se má za to, že její požití je blahodárné na zdraví a napomáhá hubnutí. Tato káva má více antioxidantů a kyselin, které se pražením ztrácejí (více o zelené kávě se dočtete na našem webu v sekci „O kávě“).

Pokud vás více zajímá k přípravě této kávy, přečtěte si náš článek.

Typy pražení kávy podle názvů:

  1. Light Cinnamon
  2. Cinnamon
  3. New England - začíná first crack
  4. American, Light City - končí first crack
  5. City Plus, Medium
  6. Full City
  7. Light French, Viennese
  8. French - káva se začíná spalovat
  9. Italian
  10. Spanish

Typy pražení podle barvy:

Světlé pražení – jinak také „skořicové pražení“, nazvané podle barvy připomínající skořici. Káva je kyselejší a má slabou příchuť

Středně světlé pražení  – světle hnědá barva, jasně kyselá a více rozmanitá chuť

Střední pražení - barva mírně až středně hnědá, s plnějším tělem a mírnou kyselostí

Středně tmavé pražení - kyselost je potlačena, vynikají chuťové složky kávy, zrna mají na povrchu jemné kapičky oleje

Tmavé pražení – barva je tmavě hnědá až černá, zrna jsou mastná, dochází k potlačení jemných chuťových charakteristik, plné tělo, hořkosladké tóny

Velmi tmavé pražení – zrna velmi tmavá až černá, žádná kyselost, kávová zrna jsou zcela pokrytá olejem, tělo je lehké, může jít do připálené chuti

Před spálením – taková káva se už ani nedá pít

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.
Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.

Vyberte si z naší nabídky kvalitních pražených káv: