K čemu slouží pražení kávy? Pražením získává káva svou specifickou chuť, barvu a aroma. Zelená zrnka změní svou barvu na typicky kávově hnědou. Při pražení dochází k určitým chemickým reakcím – délka pražení pak ovlivňuje konečný výsledek. Existuje několik typů pražení a dělíme je podle zmíněných charakteristik.

Co ovlivňuje pražení kávy?

Pražení kávy je poměrně náročný proces, ovlivněný do jisté míry i tlakem a venkovním počasím. Každá pražírna se jinak podepisuje na výsledné chuti. Pražení je totiž ovlivněno i tím, kdo ho dělá, takže stejný druh kávy může chutnat různě. Během celého procesu je nutné hlídat teplotu pražení, otáčky bubnu pražičky a přidávání vzduchu. Po upražení se zrna chladí ve speciálním přístroji a než doputují do obchodu, nechávají se dva dny odležet.

Světle pražená a tmavě pražená káva

Stupeň pražení je důležitý stejně jako hrubost mletí kávy, na konkrétní způsob přípravy kávy se některý stupeň pražení hodí víc, některý míň. Světlé pražení se například hodí pro přípravu v aeropressu, dripu nebo ve frenchpressu. Tmavší pražení je vhodnější pro přípravu v moka konvičce nebo v espresso kávovaru.

Zelená káva je nepražená káva

a obecně se má za to, že její požití je blahodárné na zdraví a napomáhá hubnutí. Tato káva má více antioxidantů a kyselin, které se pražením ztrácejí (více o zelené kávě se dočtete na našem webu v sekci „O kávě“).

Typy pražení podle názvů:

1. Light Cinnamon

2. Cinnamon

3. New England - začíná first crack

4. American, Light City - končí first crack

5. City Plus, Medium

6. Full City

7. Light French, Viennese

8. French - káva se začíná spalovat

9. Italian

10. Spanish

Světlé – jinak také „skořicové pražení“, nazvané podle barvy připomínající skořici. Káva je kyselejší a má slabou příchuť

Středně světlé – světle hnědá barva, jasně kyselá a více rozmanitá chuť

Střední - barva mírně až středně hnědá, s plnějším tělem a mírnou kyselostí

Středně tmavé - kyselost je potlačena, vynikají chuťové složky kávy, zrna mají na povrchu jemné kapičky oleje

Tmavé – barva je tmavě hnědá až černá, zrna jsou mastná, dochází k potlačení jemných chuťových charakteristik, plné tělo, hořkosladké tóny

Velmi tmavé – zrna velmi tmavá až černá, žádná kyselost, zrna jsou zcela pokrytá olejem, tělo je lehké, může jít do připálené chuti

Před spálením – taková káva se už ani nedá pít