Džezva na kávu, neboli turecky Ibrik či anglicky czezva, je starý způsob přípravy kávy, který se dnes využívá zejména v Turecku. Proto se jí říká turecká káva. Avšak turecká káva nabývá na popularitě i západních státech. V Česku nám to může vzdáleně připomínat příprava tzv. turek, ale to není stejné. V džezvě káva nezůstává stát a neextrahují se z ní i nežádoucí látky. Zvláštní je slazení kávy a přidávání koření při přípravě. Na výrobu podle velmi staré metody přípravy se používají různě zdobené kovové materiály. Klasické tradiční džezvy na kávu se vyrábějí ručně z mědi a jsou její stěny uvnitř pocínované. Nabízíme i džezvy nerez. Pro skvělou chuť je nutná kvalitní káva, a tu my nabízíme. Pražíme ji každý týden a déle ji neskladujeme, aby nedegradovala na své čerstvosti.
Co je to džezva?
Kávovar džezva (koťogo) je speciální nádoba, určená pro přípravu turecké kávy tradičním způsobem. Vychází však z velmi dlouhé tradice. Pro opravdové milovníky tohoto nápoje je džezva nezbytnou součástí domácí výbavy. Káva z džezvy rozhodně nechutná stejně jako český turek. Nápoj v ní vůbec nezůstává stát a nedojde tak k extrakci škodlivých látek.
Výhody kávy z džezvy:
- Neobvyklá chuť s dlouhou tradicí
- Ozdobný prvek do interiéru
- Džezva je velmi nenáročná na údržbu
- Kolem přípravy kávy v džezvě můžete vytvořit příjemný rituál
Připravit tradiční tureckou kávu není vůbec náročné, ale je třeba dodržovat několik pravidel. Pokud si nejste jistí jak postupovat, připravili jsme pro vás praktický návod.
Kolik druhů džezvy existuje?
Měděná džezva má opravdu dlouhou tradici, a často se stává, že jde i o ruční řemeslný výrobek. Přesto se na trhu objevují i moderní nerezové provedení.
- Džezva na sporák – opravdu tradiční provedení džezvy na plynový nebo elektrický sporák. Obvykle bývají měděné či nerezové, častá je i ruční řemeslná výroba a orientální design.
- Džezva na indukci – džezva vybavená speciálním magnetickým dnem, aby fungovala i na indukčních varných deskách.
- Elektrická džezva – tento druh džezvy je vybaven vlastní zdrojem tepla, stačí ji připojit k síti. Je velmi vhodná na cesty či do kuchyní s malou varnou deskou.
Pozor na správnou rukojeť
Jednou z nejdůležitějších součástí džezvy je rukojeť. Zvlášť v případě, že džezvu hodně používáte, je třeba vybrat rukojeť ze správného materiálu. Díky dobře zvolené rukojeti můžete džezvu používat bezpečně a pohodlně.
Plastové jsou dobře tepelně odizolované, ale mohou mít nižší životnost. Teplem se zahřejí a odpadnou. Estetická hodnota také není příliš vysoká. Naopak kovové rukojeti velmi dobře ladí s kovovým tělem typické džezvy, nicméně u našich džezev rukojeti nepálí, pokud ji nedáte snad rovnou nad táborák :-)
Proč nakupovat džezvu k přípravě kávy u nás?
- Džezva, která je skladem, umíme doručit už druhý den od objednávky!
- Kamenné prodejny v Praze a odběrná místa po celé České republice.
- Máme širokou nabídku produktů k přípravě kávy a čaje, stejně tak i kvalitní kávu.
- Potřebujete poradit? Naše zákaznická podpora je tu pro vás.