Velmi stará metoda přípravy kávy, která u nás není moc neznámá, avšak ve světě se v ní dokonce soutěží. Káva z džezvy chutná úplně jinak, než káva ze zalévané, či tlakové extrakce. Sedlina se zde neodděluje od extraktu, jako je tomu v případě ostatních způsobů přípravy.
Poněkud zvláštní je též slazení kávy a přidávání koření při přípravě, vychází však z dlouhé tradice. Káva z džezvy přirozeně obsahuje sedlinu v nápoji, což nemusí všem vyhovovat. Také je nutno hlídat celý proces přípravy, aby nám káva nepřetekla :-) Přináší ale i mnoho výhod viz níže.
Proč džezva | Hrubost mletí | Návod k přípravě | Vše k přípravě
PROČ SI PŘIPRAVOVAT DŽEZVU?
- odlišná chuť od jiných způsobů přípravy
- tradice přípravy
- džezva se též hodí jako ozdoba interiéru či kuchyně
- nenáročná údržba
HRUBOST MLETÍ: velmi jemné
Ideální je umlít si kávu vždy čerstvou těsně před každou přípravou. Na džezvu se výběrová káva mele úplně jemně až na prach, takové mletí v podstatě doma nelze na běžném mlýnku docílit, proto lze buď doporučit mletí v obchodě (například u nás). Při domácím mletí můžete kávu namlít hruběji a poté rozdrtit v hmoždíři, případně pořídit jeden z mála vhodných mlýnků jako je Lodos Istanbul.
JAK PŘIPRAVIT KÁVU V DŽEZVĚ?
✔ Celkový čas přípravy: do 3 minut
✔ Množství kávy: ideálně 6 gramů / 50ml, káva z džezvy se tradičně pije v menších šálcích, avšak lze dělat i větší porce, je to jen na vás :-)
Návod jak na přípravu kávy pomocí džezvy
- Pro přípravu kávy v džezvě je zapotřebí umlít kávová zrna co nejjemněji, až do podoby pudru, případně pořídit rovnou již kávu namletou, například kávu Efendi z Turecka.
- Pro přípravu té správné turecké kávy se sladkou kořeněnou chutí položte džezvu na zdroj tepla, přidejte cca 20ml vody, cukr a koření (například kardamom).
- Počkejte, až se voda s cukrem začne vařit a vznikne karamel. Na jeden šálek kávy se zpravidla dávkují dvě lžičky kávy a jedna lžička cukru. Tento krok však můžete přeskočit a připravit v džezvě pouze samotnou kávu.
- Přidejte kávu a dolijte zbytek vody do dvou třetin džezvy.
- Počkejte, až se káva začne vařit a dokud nedojde pěna až po okraj džezvy. Poté džezvu odebereme z vařiče a malé množství pěny přidáme do šálků.
- Kávu opět přivedeme k varu a opakujeme ještě dvakrát stejný postup. Kávu jsme tedy přivedli k varu 3x.
- Kávu z džezvy dáme chvilku stranou a ponecháme 30s v klidu tak, aby sedlina poklesla. Můžeme s džezvou zakroužit, aby se káva smyla ze stěn.
- Kávu nalijeme do šálků.
CHCETE KOUPIT DŽEZVU?
Ručně vyráběná měděná džezva přímo z tureckého venkova. Džezva je tepána tradiční řemeslnou metodou. Objem: 220-250ml (ruční výroba, velikost se může u jednotlivých kusů mírně lišit)
Ručně vyráběná měděná džezva přímo z tureckého venkova. Džezva je tepána tradiční řemeslnou metodou.
Objem: 220-250ml (ruční výroba, velikost se může u jednotlivých kusů mírně lišit)
Ručně vyráběná a zdobená měděná džezva přímo z tureckého venkova. Džezva je tepána tradiční řemeslnou metodou. Objem cca 260 ml (ruční výroba, velikost se může u jednotlivých kusů mírně lišit).
Ručně vyráběná a zdobená měděná džezva přímo z tureckého venkova. Džezva je tepána tradiční řemeslnou metodou.
Objem cca 260 ml (ruční výroba, velikost se může u jednotlivých kusů mírně lišit).
Ručně vyráběná měděná džezva přímo z tureckého venkova. Džezva je tepána tradiční řemeslnou metodou. Objem: 280-300 ml (ruční výroba, velikost se může u jednotlivých kusů mírně lišit)
Ručně vyráběná měděná džezva přímo z tureckého venkova. Džezva je tepána tradiční řemeslnou metodou.
Objem: 280-300 ml (ruční výroba, velikost se může u jednotlivých kusů mírně lišit)
Prvotřídní turecká káva Efendi určená především pro přípravu v džezvě, autentický zážitek tradiční pražené kávy arabica. Balení: 100g mleté kávy
Prvotřídní turecká káva Efendi určená především pro přípravu v džezvě, autentický zážitek tradiční pražené kávy arabica.
Balení: 100g mleté kávy
Džezva Kaffia L (tradiční turecká)
Džezva Kaffia Orient 260 ml
Džezva Kaffia XL (tradiční turecká)
Turecká káva 100g Mehmet Efendi
-
Články o kávě
- Naše pražená káva, jaká je?
- Světlé vs. tmavé pražení kávy
- Srovnání káva Arabica vs. káva Robusta
- Káva Trung Nguyen, skvělá vietnamská káva
- Zelená káva - účinky nepražené kávy
- Historie kávy
- Nápoje z espressa
- Ledová káva na 6 způsobů
- 17 zajímavostí o kávě které neznáte
- Džezva a Turecká káva
- Bezkofeinová káva
- Káva a cholesterol?
- Urnex Cafiza - návod na čištění kávovaru
- Způsoby pražení kávy
- Kde v kávě chybujeme?
-
Způsoby přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy - Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Jakou zvolit hrubost mletí kávy
- Jak si vybrat moka konvici
- Příprava kávy v Chemexu
- Jak vybrat kávovar na espresso?
- Příprava yerba maté v kalabase