Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Představujeme dalšího člena espresso family. Konkrétně jednoho z mladších zástupců téhle populární kávové rodiny.

Jak espresso k macchiatu přišlo?

Espresso macchiato je dílem italských baristů, kteří ho světu představili koncem osmdesátých let minulého století. Jde o klasické nebo i dvojité espresso s trochou napěněného mléka. Mléka nesmí být moc, aby byla zachována výrazná chuť kávy.

Co k přípravě espresso macchiato potřebujete?

Určitě kvalitní kávovar na espresso, prvotřídní kávu a napěňovač na mléko, pokud není váš kávovar vybaven příslušnou tryskou. Zapomenout nesmíte ani na vhodný šálek či sklenici. 

Mléka přidejte na hotové espresso jen tolik, aby příjemně podtrhlo a zjemnilo chuť kávy.

Zajímavosti o espressu macchiato:

  • Ačkoliv většina zemí převzala původní italský název, pokud si budete chtít tento kávový nápoj objednat v Portugalsku, požádejte obsluhu o „cafe pingado“. 
  • Itálii se káva s mlékem pije zejména v odpoledních hodinách, když si espresso macchiato objednáte ráno, počítejte s tím, že na vás v řadě podniků budou nahlížet jako na podivína.
  • Když při návštěvě Austrálie narazíte v kavárně na termín „long macchiato“, měli byste vědět, že jde o nápoj z dvojitého espressa
Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Espresso macchiato je tu pro každého, komu jde přednostně o chuť a aroma kvalitní kávy, zatímco přiměřená dávka mléka sehraje sice důležitou ale každopádně vedlejší roli. 

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.