Zvláště v teplých letních dnech člověk ocení ledové alternativy kávy. Existuje jich nespočet druhů lišících se přípravou i servírováním. Některé z nich jsou připraveny ke konzumaci ihned, u jiných si počkáte klidně i několik hodin. Studené kávové nápoje jsou vhodné k experimentování víc, než kterékoli jiné. Fantasii se zde určitě meze nekladou. V následujícím článku vám však představíme základní druhy ledové kávy.

Cold brew

cold brew

Na přípravu velice jednoduchá alternativa. Jedná se o kávu extrahovanou za studena. Pro přípravu vám postačí frenchpress či využijte speciální konvici Hario Mizudashi. Do kávovaru dáte hrubě namletou kávu a zalijete studenou vodou. Nádobu zakryjte a nechte při pokojové teplotě či v ledničce extrahovat alespoň 12 hodin. Pak už jen stačí klasicky přefiltrovat. Takto připravená káva má nižší aciditu a je sladší. Můžete jí podávat jen tak nebo s mlékem či na ledu.

Více o přípravě si můžete přečíst v našem článku: Studená káva tzv. cold brew

Chcete konvičku na cold brew? Kupte si Hario Mizudashi.

Překapávaná káva na led (iced pour over)

pourover

Postup je skoro stejný, jako když si připravujete svou oblíbenou kávu přes dripper. V nádobě na kávu je však umístěn led, na který káva překapává a tím se ochlazuje. Doba extrakce i ideální teplota vody okolo 93 °C zůstává stejná. Pro přípravu můžete použít obyčejný dekanter či kádinku a nebo speciální konvici Hario s dávkovačem na led.

Pro přípravu můžete využít sadu Hario Fretta z naší nabídky

Cold drip

Cold drip

Jedná se bezesporu o nejefektnější přípravu studené kávy. Pro tuto metodu se používá speciální překapávací sada připomínající laboratorní pomůcky. Skládá se z nádoby na ledovou vodu s ventilem, zásobníku na kávu s filtrem a servírovací konvičky. Ventil se nastaví tak, aby ledová voda pomalu kapala na kávu, skrz kterou poté protéká do servírovací nádoby. Cely proces trvá přibližně 5 hodin, v závislosti na hrubosti kávy.

cold drip

Vyzkoušejte netradiční přípravu pomocí Hario clear water dripper

Espresso na ledu

espresso na ledu

Jedná se o nejjednodušší možnou přípravu ledového nápoje. Jednoduše naplníte sklenku ledem a přelijete přes ní espresso. Jednoduché, ale dobré a zaručeně osvěží!

Frappé

frappe

Tuto kávu zná snad každý kdo kdy byl na dovolené v Řecku. Vznikla naprostou náhodou v 50.letech v Řecku, nahrazením kakaa v shakeu pro děti za instantní kávu. Pro přípravu stačí instantní káva, cukr na ochucení, studená voda a shaker či mixér. Všechny ingredience vyšleháme do pěny kterou poté dolijeme studenou vodou či mlékem. Podáváme ideálně na ledu ve sklenici s brčkem. Existují různé alternativní přípravy, kdy se například led či mléko přidávají již do mixéru. Alternativou tohoto nápoje je frappé freddo či espresso fredo, při jehož přípravě se používá místo instantní kávy espresso.

Affogato

affogato

Jedná se již spíše o dezert než kávu. Není překvapením, že tato dobrota pochází z Itálie, jejím základem je kopeček smetanové zmrzliny, která je přelita šálkem espresa. Na zmrzlině určitě nešetřete a zvolte tu vyrobenou z pravé smetany. Nejčastěji je affogato podáváno s vanilkovou zmrzlinou, ale s příchutěmi můžete experimentovat.