- Dominik Škoda
- 31920 zobrazení
- 0 Komentáře
Ne vždy vzniká pevný svazek z párů, které k sobě pasují na první pohled. Koho by napadlo, že si espresso a tonik budou rozumět?
KDYŽ SI ESPRESSO A TONIC ŘEKNOU SVÉ „ANO“
Jejich vztah je poměrně mladý, když uvážíte, kolik bylo snoubencům, když se brali. Podle dostupných zdrojů se tonik s espressem poprvé sblížili v kavárně Koppi Roasters´s ve švédském Helsingborgu. Seznámila je zakladatelka zmíněné kavárny Anne Lunell. Ona i její partner Charles Nystrand poprvé ochutnali tonik s kávou, když jim tuhle poměrně netradiční kombinaci připravil coby „vyprošťovák“ kamarád po jedné party.
Nápoj jim přišel osvěžující a chuťově zajímavý. Rozhodli se tento recept tedy nabízet ve své kavárně. Psal se rok 2007 a svazek espressa s tonikem byl oficiálně zpečetěn.
Ačkoliv už kavárna Anne a Charlese pár let nefunguje, jejich recept a nápoj se mezi tím stihl rozšířit a získat si řadu příznivců po celém světě. Jestli se k nim chcete připojit, žádný problém. Espresso Tonic si snadno připravíte i doma. Tady je návod.
Příprava kávy espresso tonic
- Do skleničky o objemu alespoň 350 ml přidejte pár kostek ledu a zalijte je vychlazeným tonikem.
- Nyní si připravte espresso, a to pak opatrně přilijte k toniku s ledem.
- Nápoj espresso tonic můžete ozdobit plátkem citrónu nebo limetky.
Tipy pro vás:
- Na přípravu espressa použijte kávu s vyšší přirozenou kyselostí, hledejte mezi druhy pěstovanými v Keni nebo Etiopii.
- Někdo raději přilévá do toniku kávu cold brew nikoliv horké espresso. Horký nápoj vytvoří zajímavý barevný předěl s jemnou pěnou na povrchu. Pokud použijete kávu studenou, počítejte, že se vám ingredience promíchají. Nápoj bude chutný, ale bez krémové pěny.
- O přípravě kávy cold brew si můžete přečíst v našem jiném článku.
Ne nadarmo se říká, že protiklady se přitahují. Hořký tonik a káva s dostatečnou kyselostí tak zvládnou vytvořit překvapivě harmonickou, osvěžující chuť, která rychle zdolá vaši případnou počáteční nedůvěru v tenhle netradiční svazek zvaný Espresso Tonic.
Srovnání espresso tonicu s dalšími studenými kávami:
Porovnejme espresso tonic se třemi populárními studenými kávovými nápoji: frappé, cold brew a nitro kávou.
Káva frappé se připravuje z instantní kávy, vody a cukru. Její hustá pěna a sladká chuť je velmi odlišná od osvěžující chuti espressa tonic.
Cold brew je mnohem jemnější a méně hořký než espresso tonic, díky dlouhodobému procesu extrakce studenou vodou. Je ideální pro ty, kteří upřednostňují měkčí kávové chutě.
Nitro káva, která je variantou cold brew, představuje sametově hladký nápoj díky nasycení dusíkem. Tento proces vytváří bohatou pěnu na povrchu, což je podobné espresso tonic, ale chuť nitro kávy je obecně jemnější.
-
Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo
Komentáře (0)