Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Jedno lungo, prosím…

Jsou chvíle a lidé, kteří si svou kávu rádi dlouze vychutnávají. A k tomu jim samozřejmě malé espresso nemůže stačit. 

Navíc, pokud to s chutí a sílou kávy myslí vážně, neuspokojí je ani Americano, tzn. přidání horké vody do hotového espressa. Ideálním řešením je pak pro ně tzv. espresso lungo. V doslovném překladu „prodloužené espresso“. 

Svatá (kávová) trojice

Kdyby měl fanoušek kávy vyjmenovat tři základní kávové nápoje, určitě by začal espressem a na dalších dvou pozicích zmínil lungo a ristretto. Jestliže budeme brát espresso jako základ kávové kultury, pak ristretto bude ten menší a slabší člen rodiny, zatímco lungo větší a silnější. 

Příprava kávy lungo

Vychází z tradiční přípravy espressa, použijete stejné množství kávy, ale dvojnásobek vody (50-70 ml) a tím pádem budete potřebovat také více času (45-60 sekund), než přístroj nápoj připraví. Výsledkem bude silnější a chuťově výraznější káva podávaná ve větším šálku. Počítejte s průměrným obsahem kofeinu 70-100 mg. Klasické café lungo se podává bez mléka či smetany.  

Detaily, které rozhodnou

Až budete vybírat kávu vhodnou na espresso lungo, určitě hledejte mezi Arabicou. Robusta se pro tento typ nápoje nehodí.

Co se týče stupně pražení, je třeba zohlednit dobu přípravy a sáhnout raději po středně pražené kávě. Ta tmavá se více hodí pro ty kávové nápoje, u nichž tzv. extrakční doba (tzn. čas, kdy horká voda pod tlakem protéká mletou kávou) nepřesahuje 30 sekund. Kdybyste přece jenom chtěli zkusit kávu tmavou, snižte teplotu vody z původních cca 92 °C na 88-90 °C. 

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Hrubost mletí doporučujeme nastavit na střední nebo jemnou.

A jedna rada na závěr…ČAS NA KÁVU NEHLEDEJTE – VYTVÁŘEJTE SI HO – dostatečně dlouhý právě na to skvělé espresso lungo.