Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Ledové, napěněné a s úžasným aroma – to je frappé – kávový nápoj, který v letním období kraluje mnoha kavárnám. 

Někde se setkáte také s názvem řecké frappé, odkazujícím na zemi původu. Koho by napadlo, že na mezinárodním veletrhu Thessaloniki International Fair namíchá roku 1957 zaměstnanec firmy Nestlé vůbec první frappé. 

FRAPPÉ – osvěžující káva z prosluněného Řecka

Dimitris Vakondios si chtěl během krátké přestávky dopřát šálek kávy. Bohužel ale neměl přístup k horké vodě. Zato se mu nabízel shaker, v němž se připravovala novinka společnosti Nestlé – čokoládový nápoj pro děti. Dimitris se rozhodl improvizovat. Smíchal rozpustnou kávu se studenou kávou v shakeru a světlo světa spatřilo frappé. 

Ještě před nástupem osmdesátých let se stalo národním kávovým nápojem Řecka. Dnes už má několik různých podob. Mění se obsah cukru, poměr mléka (obvykle napěněného) a vody (původní verze mléko neobsahovala), občas se setkáte s příměsí různých likérů a příchutí. Věrnou stálicí je brčko umístěné do vysoké frappé sklenice. 

Už se vám sbíhají sliny? Jak udělat frappé? Tak to je nejvyšší čas přidat…

Příprava - recept na frappé

  1. Do shakeru dejte 2-3 čajové lžičky instantní kávy, dle chuti přidejte třtinový cukr, 10 polévkových lžic hodně studené vody a dobře našlehejte. 
  2. Ze shakeru frappé přelijte do vysoké sklenice, do které jste před tím přidali pár kostek ledu. 
  3. Pokud chcete nápoj dochutit mlékem, nyní je ta správná chvíle přidat vhodné množství napěněného mléka.
  4. No, a nakonec ikonické brčko a máte hotovo.

Poznámka: původní verze frappé receptu je z instantní kávy, dnes už ale často milovníci silné kávy připravují frappé z vychlazeného espressa. Je zcela na vás, jakou verzi zvolíte. 

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Pokud budete chtít přidat do frapé mléko, určitě se podívejte do naší nabídky napěňovačů. A kdo dává přednost rostlinným alternativám mléka, má také z čeho vybírat. 

A nyní už si můžete vychutnat nápoj symbolizující bezstarostnost letní dovolené, dlouhé teplé večery, lenošení na pláži a prázdninovou pohodu.

Srovnání přípravy kávy frappé s dalšími typy studených a ledových káv:

Na druhé straně máme italský ledový kávový koktejl – affogato. Jedná se o harmonický spoj zmrzliny a espresso. Má bohatou, krémovou konzistenci s nádechem lahodného kávového okusu. Affogato je káva a desert v jednom, často ho lze nalézt v nabídkách italských gelaterií a kaváren.

Pak je zde káva freddo, jež je oblíbená zejména v jižní Evropě. Jedná se o ledové espresso nebo ledové cappuccino, které je jednoduché, ale osvěžující a nabízí výrazný kávový zážitek.

Nesmíme zapomenout ani na americký ledový kávový hit – cold brew. Tato káva se připravuje studenou extrakcí během několika hodin, čímž získává jemnější a méně hořký profil.

A konečně, káva nitro je další studený nápoj, který nabízí úplně jiný zážitek. Nitro je cold brew káva sycená dusíkem, což jí dodává sametově hladkou texturu a krémovou pěnu na povrchu.

Při srovnávání frappé s těmito typy kávy je důležité vzít v úvahu, že frappé je jedinečný svou pěnivostí a vyváženým chutí. Na druhou stranu, pokud hledáte něco bohatějšího a dezertnějšího, affogato by mohlo být tím pravým. Freddo a cold brew jsou skvělé, pokud preferujete silnější kávovou chuť.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.