- Dominik Škoda
- 19052 zobrazení
- 0 Komentáře
Ledové, napěněné a s úžasným aroma – to je frappé – kávový nápoj, který v letním období kraluje mnoha kavárnám.
Někde se setkáte také s názvem řecké frappé, odkazujícím na zemi původu. Koho by napadlo, že na mezinárodním veletrhu Thessaloniki International Fair namíchá roku 1957 zaměstnanec firmy Nestlé vůbec první frappé.
FRAPPÉ – osvěžující káva z prosluněného Řecka
Dimitris Vakondios si chtěl během krátké přestávky dopřát šálek kávy. Bohužel ale neměl přístup k horké vodě. Zato se mu nabízel shaker, v němž se připravovala novinka společnosti Nestlé – čokoládový nápoj pro děti. Dimitris se rozhodl improvizovat. Smíchal rozpustnou kávu se studenou kávou v shakeru a světlo světa spatřilo frappé.
Ještě před nástupem osmdesátých let se stalo národním kávovým nápojem Řecka. Dnes už má několik různých podob. Mění se obsah cukru, poměr mléka (obvykle napěněného) a vody (původní verze mléko neobsahovala), občas se setkáte s příměsí různých likérů a příchutí. Věrnou stálicí je brčko umístěné do vysoké frappé sklenice.
Už se vám sbíhají sliny? Jak udělat frappé? Tak to je nejvyšší čas přidat…
Příprava - recept na frappé
- Do shakeru dejte 2-3 čajové lžičky instantní kávy, dle chuti přidejte třtinový cukr, 10 polévkových lžic hodně studené vody a dobře našlehejte.
- Ze shakeru frappé přelijte do vysoké sklenice, do které jste před tím přidali pár kostek ledu.
- Pokud chcete nápoj dochutit mlékem, nyní je ta správná chvíle přidat vhodné množství napěněného mléka.
- No, a nakonec ikonické brčko a máte hotovo.
Poznámka: původní verze frappé receptu je z instantní kávy, dnes už ale často milovníci silné kávy připravují frappé z vychlazeného espressa. Je zcela na vás, jakou verzi zvolíte.
Pokud budete chtít přidat do frapé mléko, určitě se podívejte do naší nabídky napěňovačů. A kdo dává přednost rostlinným alternativám mléka, má také z čeho vybírat.
A nyní už si můžete vychutnat nápoj symbolizující bezstarostnost letní dovolené, dlouhé teplé večery, lenošení na pláži a prázdninovou pohodu.
Srovnání přípravy kávy frappé s dalšími typy studených a ledových káv:
Na druhé straně máme italský ledový kávový koktejl – affogato. Jedná se o harmonický spoj zmrzliny a espresso. Má bohatou, krémovou konzistenci s nádechem lahodného kávového okusu. Affogato je káva a desert v jednom, často ho lze nalézt v nabídkách italských gelaterií a kaváren.
Pak je zde káva freddo, jež je oblíbená zejména v jižní Evropě. Jedná se o ledové espresso nebo ledové cappuccino, které je jednoduché, ale osvěžující a nabízí výrazný kávový zážitek.
Nesmíme zapomenout ani na americký ledový kávový hit – cold brew. Tato káva se připravuje studenou extrakcí během několika hodin, čímž získává jemnější a méně hořký profil.
A konečně, káva nitro je další studený nápoj, který nabízí úplně jiný zážitek. Nitro je cold brew káva sycená dusíkem, což jí dodává sametově hladkou texturu a krémovou pěnu na povrchu.
Při srovnávání frappé s těmito typy kávy je důležité vzít v úvahu, že frappé je jedinečný svou pěnivostí a vyváženým chutí. Na druhou stranu, pokud hledáte něco bohatějšího a dezertnějšího, affogato by mohlo být tím pravým. Freddo a cold brew jsou skvělé, pokud preferujete silnější kávovou chuť.
-
Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo
Komentáře (0)