Studenou kávou opravdu nemyslíme kávu, na kterou jste zapomněli a ona Vám vychladla :-) Mluvíme o zcela odlišném způsobu přípravy. Napadlo Vás někdy, že byste kávu nezalili horkou vodou, ale naopak studenou? Pokud ne, je čas to napravit. 

Standardně se káva zalívá vodou okolo 93-96 °C a extrakce je poté velmi krátká. U cold brew neboli studené kávy, je krátká extrakce v horké vodě nahrazena pomalou několikahodinovou extrakcí ve vodě studené.

Jednoduše večer zalijete čerstvě namletou kávu studenou vodou a necháte kávu namáčet ideálně kolem 12 hodin. Druhý den tak máte připravenou neskutečně dobrou kávu, která se od té klasické liší především vyšší sladkostí, nižší aciditou a čokoládovými a ovocnými tóny

V horkých dnech vhoďte do výsledného nápoje několik kostek ledu a dokonalá ledová káva bude na světě. Je to káva nesrovnatelně kvalitnější, než jsou ledové kávy, které si koupíte v supermarketu či kávových řetězcích. Je plná chuti a osvěžující, rozhodně nebudete mít potřebu kávu "ničit" zmrzlinou či ochucenými sirupy. Příprava je navíc skoro bez práce, náročná je pouze časově. Pokud si však kávu připravíte večer, máte jistotu, že ráno na vás bude čekat úžasně dobré osvěžení.

Skvělým pomocníkem pro přípravu cold brew je kávovar Hario Mizudashi. Příprava s ním je neskutečně pohodlná a díky jemnému sítku máte záruku dokonale přefiltrované kávy. Určitě si doma cold brew připravte, budete překvapeni skvělou chutí tohoto nápoje.

 

PŘÍPRAVA KÁVY COLD BREW

1) Připravte si čerstvě namletou kávu. Zvolte hrubší stupeň mletí, jako pro frenchpress či klidně i víc. Doporučujeme používat vždy čerstvě upraženou kávu a namlít ji těsně před přípravou. Pro cold brew se velice hodí jednodruhové kávy.

2) Kávu zalijte studenou vodou a to v poměru ideálně 1 díl kávy na 10 dílů vody. Kávovou sedlinu nechejte máčet v průměru kolem 12 hodin. Nádobu můžete umístit do lednice.

3) Výsledný nápoj přefiltrujte, např. v kávovaru Hario Mizudashi (viz fotka), který má již integrovaný filtr. Použít můžete ale také Váš oblíbený frenchpress či dripper.

4) Vychutnejte si bohatou sladkou chuť kávy :-)

.

TYPY: S uvedeným postupem můžete i experimentovat, například vyzkoušejte kratší, či delší doby extrakce. Výjimkou nejsou ani 30 hodinové extrakce. Pohrát si můžete i s množstvím kávy. Vše záleží na Vaší chuti. Tímto způsobem můžete připravit i čaj! Cold brew ze zeleného čaje je naprostá lahůdka. 

ZAKOUPIT VŠE PRO COLD BREW