Čas přípravy: 1-2 minuty

Objem: 350ml (používaní větších kalabas nedoporučujeme)

Množství : 70g (cca 1/2-2/3 nádoby)

Návod jak na přípravu yerba maté v kalabase

  1. Nádobu naplníte asi do 2/3 yerba maté. Pro 350ml je to cca 70g yerba maté.
  2. Sklepte drobné částečky yerba maté do spodu a do strany. Uděláte to tak, že zakryjte dlaní nádobu, otočte ji do horizontální polohy a jemně zatřepejte. Pak dejte nádobu zpět do původní polohy, aby yerba maté zůstalo pod úhlem 45°. Tím zajistíte, že se bombilla (brčko) neucpe. 
  3. Následně dejte bombillu (brčko) do části, kde není maté.
  4. Nejdříve zalijte trochou teplé vody (kolem 50 °C) a nechte ji vsáknout úplně do maté.
  5. Posléze dolijte zbytek vody cca 70 – 80 °C teplou do místa, kde je bombilla, a už můžete sát přes bombillu. Po dolití vody už nápoj nemíchejte.
  6. Po vypití až na dno můžete Yerba maté znovu doplnit teplou vodou a to i několikrát
  7. První nálev je velmi silný. Pak si už jen můžete užívat váš nápoj.  

!! TIP PRO JEDNODUCHOU PŘÍPRAVU: Yerba maté lze také připravovat pomocí french pressu, nasypete dolu yerba maté, zalijete horkou vodou a po cca minutě stačíte sítko a máte hotovo.