Frenchpress je perfektní vynález, pomocí kterého si doma připravíte kolikrát lepší kávu, než jakou dostanete v kavárně. Jeho nízká pořizovací cena se přitom pohybuje v řádu pár set, samozřejmě záleží na značce a provedení. U nás seženete french press již za 134 Kč.

Frenchpress je rozhodně skvělá volba pro všechny, kdo rádi pijí klasického turka a chtěli by si začít kávu připravovat kvalitnější metodou. Káva by se na rozdíl od turka měla extrahovat pouze několik málo minut. Poté se do ní vylučují ze sedliny i látky, které nejsou chutné a ani zdravé pro naše trávení. Ve frenchpressu si kávu připravíte stejně jako "turka" - namletou kávu pouze zalijete horkou vodou. Poté však kávu díky sítku přefiltrujete. Káva tak bude čistější a chutnější.

Za velmi málo peněz dostanete rozhodně chutnou kávu. Stačí dodržovat několik základních pravidel pro přípravu, které jsou společné pro všechny frenchpressy, nehledě na cenu, značku či velikost.

VÝHODY FRENCH PRESSU

  • nízká pořizovací cena
  • velmi snadná příprava
  • nenáročná údržba
  • nemusíte dokupovat žádné filtry apod.
  • máte perfektní kontrolu nad teplotou vody a časem extrakce

HRUBOST MLETÍ: hrubé

Ideální je umlít kávu vždy čerstvou těsně před každou přípravou. Na frenchpress se káva mele poměrně hrubě a to na konzistenci cukru krystal. Pokud byste měli ve výsledném nápoji větší množství jemné kávové sedliny, doporučujeme příště mlít ještě hruběji.

JAK PŘIPRAVIT FRENCH PRESS?

Celkový čas přípravy: 4 minuty

Množství kávy: ideálně 6 gramů / 100ml, lze však upravit podle chuti

  1. Připravte si vodu o teplotě 93-95°C. Vodu používejte ideálně filtrovanou.
  2. Namelte si čerstvě praženou kávu v množství 6 gramů / 100ml vody, avšak lze dělat kávu i slabší či silnější, dle vaši preference. Káva by měla být namletá hrubě a to na konzistenci cukru krystal.
  3. Do nádobky nasypejte odpovídající množství kávy a zalijte cca 100 ml vody. Dobře promíchejte a počkejte 30 sekund. Tento krok lze přeskočit, avšak zbavuje kávu přebytečného CO2, který zejména čerstvě pražené kávy obsahují. CO2 zabraňuje dokonalé extrakci chutí, proto je dobré se jej takto zbavit před kompletním zalitím.
  4. Dolijte zbytek vody a nechejte extrahovat 3-4 minuty, poté píst stlačte dolů. Nemusíte na něj nijak tlačit, píst neslouží k tomu, aby kávu stlačoval, tj. vymáčkl z ní poslední zbytek vody, tyto chutě v kávě nechceme.
  5. Kávu ihned celou slijte a servírujte. Káva by neměla zůstat ve frenchpressu, aby se již dále nelouhovala.

CHCETE KOUPIT FRENCH PRESS?