Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Název odvozený od původního cafe latté už u nás zdomácněl a káva s našlehaným mlékem, servírovaná v objemném hrnku, patří k nejžádanějším nápojům nabízeným v kavárnách. Věděli jste, že k nám musela urazit dlouhou cestu přes Atlantik?

Světoběžník jménem káva

Když uvážíte, že kávovník pochází z Etiopie, ale jedním z největších distributorů kávy je Brazílie a mezi nejpilnější konzumenty patří překvapivě Finové, nikdo nemůže kávě upřít celosvětovou působnost. S mlékem se spřátelila už před více než dvě stě lety. Název cafe latté (v překladu káva s mlékem) je poprvé zmíněn už v pramenech z roku 1867. V tu dobu ale samozřejmě neměli milovníci kávy ani potuchy o nějakém espressu nebo našlehané mléčné pěně. 

Dáte si „LATTÉČKO“?

S cafe latté, jak ho známe dnes, přišel až v padesátých letech minulého století barista Lino Meiorin z kalifornského Berkeley. Jako majitel oblíbené kavárny Caffe Mediterraneium začal zákazníkům, kterým se cappuccino zdálo příliš malé a slabé, servírovat cafe latté. 

Nástup 21. století přidal do „lattéčka“ řadu příchutí. Světlo světa spatřilo ikonické pumpkin spice latté, objednat si můžete také karamelové či vanilkové. A popularita tohoto kávového nápoje rozhodně neklesá. 

Rádi byste si caffe latte připravili doma?

  1. Stačí uvařit silné espresso.
  2. Přelít ho do většího hrnku o objemu alespoň ¼ litru.
  3. Doplnit jej mlékem, které jste před tím našlehali za vzniku tzv. mikropěny.
  4. Podávat.

Pozor – neplést s latté macchiato!

Patříte k těm, kteří doposud netušili, že café latté a latté macchiato jsou dva různé nápoje? Nejste určitě sami. Na slovo vzatí odborníci vám vysvětlí, že zatímco café latté se podává v hrnku, latté macchiato vyžaduje servírování ve sklenici, která nechá vyniknout barevně odlišné vrstvy mléka, kávy a mléčné pěny. V prvním případě také lijete mléko do kávy, zatímco u latté macchiata je tomu naopak. 

Máte vše potřebné k přípravě café latté?

Komu chybí ten úplně nejzákladnější pomocník – tedy kávovar na espresso, určitě si vybere z naší nabídky. Do košíku vzápětí přihoďte i nějakou vhodnou kávu. Zapomenout byste neměli na konvičku určenou k napěnění mléka, případně zapátrejte v nabídce tzv. napěňovačů. A jestli vám lattéčko bude dělat společníka na cestách, kupte mu ten správný cestovní hrnek.

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.
Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.