Jestli v posledních letech nějaká příprava kávy zažívá velký boom, je to právě filtrovaná káva. V mnoha dobrých kavárnách už ji najdete v nabídce hned za stále nejoblíbenějším espressem. Připravit si doma kvalitní espresso není vůbec snadné. Ovšem připravit si prvotřídní filtrovanou kávu z výběrových zrnek není žádná věda!
Jedná se o kávu, kde při extrakci není využit žádný tlak, ale pouze přirozený proces louhování ve vodě. Výsledný nápoj je však přefiltrován, neobsahuje tudíž kávovou sedlinu a k žádnému dalšímu louhování a uvolňování látek již nedochází.
Hrubost mletí | Návod k přípravě | Videonávod | Vše na přípravu
Na filtrované kávě nás baví i větší objem výsledného nápoje na rozdíl od espressa, či moka konvice a vřele ji tak doporučujeme všem, kdo mají rádi větší množství kávy.
Hrubost mletí
Káva by měla být ideálně namletá těsně před samotnou přípravou. Hrubost mletí na filtrovanou kávu připomíná kuchyňskou sůl. Vodítkem pro to, zda máte kávu správně namletou, by měl být čas extrakce. Ten by měl být konstantní 2,5 - 3 minuty. Pokud Vám voda kávou proteče rychleji, zvolte jemnější hrubost, káva by byla podextrahovaná. Naopak, pokud voda bude protékat déle než 3 minuty, zvolte příště hrubší mletí, jinak by došlo k přeextrahování kávy.
Hrubost je potřeba lehce upravit i v závislosti na množství připravované kávy z filtru. Malým množstvím proteče káva logicky rychleji, než když máte kávu po 5 lidí.
Příprava v Hario V60-01 a V60-02
Použijme nejoblíbenější drippery jako ukázku ideální přípravy filtrované kávy. Receptura pro přípravu 1 až 2 šálků ve V60-01 je 17g kávy a 250ml vody.
Ve větším dripperu Hario V60-02 je tato receptura pro přípravu 3-4 šálků 30g kávy a 450ml vody. Čas extrakce je u obou stejný a to 2,5 až 3 minuty. Díky stejnému tvaru dripperů (úhel 60°)si ve větším V60-02 stejně dobře připravíte i 1-2 šálky, v menším si více kávy dobře nepřipravíte.
JAK PŘIPRAVIT FILTROVANOU KÁVU?
✔ Celkový čas přípravy: 2-3 minuty
✔ Objem kávy: pro 250ml
✔ Množství kávy: 18g
- Namelte 18g čerstvé kávy a to na stupeň hrubosti připomínající kuchyňskou sůl.
- Do dripperu nejprve vložte papírový filtr a důkladně jej propláchněte horkou vodou. Jedná se o velmi důležitý krok, který je často opomíjený. Díky němu však filtr ztratí svoji papírovou chuť.
- Položte dripper na servírovací konvičku či šálek a do propláchnutého filtru nasypejte namletou kávu.
- Spaření kávy. Kávu zalijte cca 30 ml vody o teplotě 92 -93 °C, aby byla celá smočená a vyčkejte asi 30 vteřin. Káva při tomto kroku uvolňuje přebytečný CO2. Vodu používejte ideálně filtrovanou.
- Pokračujte v zalévání vodou. K zalévání potřebujete pomalý, stejnoměrný proud vody. Nejlépe poslouží konvice s dlouhou úzkou hubicí například klasická Hario Buono. Doporučujete zalévat ve směru spirály od kraje do středu a zase zpět ke kraji.
- Celková doba této extrakce by měla trvat 2,5-3 minuty. Pokud Vám voda skrze dripper protéká rychleji, namelte příště kávu jemněji. Naopak, pokud voda protéká přes filtr pomaleji, kávu namelte na vyšší hrubost.
- Po protečení veškeré vody odložte dripper a propláchněte jej horkou vodou.
- Vychutnejte si svůj šálek lahodné filtrované kávy
TIP: Na filtr se skvěle hodí světleji pražené kávy, například Etiopie Sidamo, či Brazil Santos.
Videorecept k přípravě filtrované kávy v HARIO V60
ZAKOUPIT VŠE PRO FILTROVANOU KÁVU
Bělené papírové filtry Hario V60-02 pro přípravu překapávané kávy v dripperu. Balení obsahuje 100 ks.
Bělené papírové filtry Hario V60-02 pro přípravu překapávané kávy v dripperu. Balení obsahuje 100 ks.
Plastový dripper Hario V60 pro snadnou přípravu 1-4 šálků filtrované kávy. Červené provedení.
Plastový dripper Hario V60 pro snadnou přípravu 1-4 šálků filtrované kávy. Červené provedení.
Skleněná konvice na kávu Hario V60 Range Server 360ml z tepluvzdorného skla pro profesionální servírování čerstvé kávy. Vhodná i do mikrovlnky. Objem: 360ml
Skleněná konvice na kávu Hario V60 Range Server 360ml z tepluvzdorného skla pro profesionální servírování čerstvé kávy. Vhodná i do mikrovlnky.
Objem: 360ml
Legendární kávovar Chemex CM-6A Pour Over 6 pro přípravu fantastické překapávané kávy. Objem 880 ml. Dřevěná rukojeť.
Legendární kávovar Chemex CM-6A Pour Over 6 pro přípravu fantastické překapávané kávy. Objem 880 ml. Dřevěná rukojeť.
Papírové filtry Hario V60-02 100 ks, bílé...
Hario Dripper V60 (VD-02R) červený, plastový
Hario V60 Range Server 360ml (XVD-36B) konvice...
Chemex CM-6A dřevěná rukojeť
-
Články o kávě
- Naše pražená káva, jaká je?
- Světlé vs. tmavé pražení kávy
- Srovnání káva Arabica vs. káva Robusta
- Káva Trung Nguyen, skvělá vietnamská káva
- Zelená káva - účinky nepražené kávy
- Historie kávy
- Nápoje z espressa
- Ledová káva na 6 způsobů
- 17 zajímavostí o kávě které neznáte
- Džezva a Turecká káva
- Bezkofeinová káva
- Káva a cholesterol?
- Urnex Cafiza - návod na čištění kávovaru
- Způsoby pražení kávy
- Kde v kávě chybujeme?
-
Způsoby přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy - Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Jakou zvolit hrubost mletí kávy
- Jak si vybrat moka konvici
- Příprava kávy v Chemexu
- Jak vybrat kávovar na espresso?
- Příprava yerba maté v kalabase