Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Všichni víme, kdo objevil Ameriku. Ne každý ale tuší, že Amerika objevila Americano.

Když první Američan naředil espresso

Amerika je z pohledu kávové kultury zemí kávy filtrované. A to už více než jedno století. V amerických filmech tak zdomácněla scéna z restaurace, kde servírka obchází hosty s konvicí plnou kávy a rozlévá ji do velkých hrnků. A přesně na takovou kávu jsou Američané po generace zvyklí. Nikdo se tedy nemůže divit překvapení amerických vojáků, kterým coby osvoboditelům naservírovali Italové koncem druhé světové války svoje milované espresso. 

Dnes už samozřejmě nikdo neví, který voják si jako první přelil espresso do hrnku a dolil ho horkou vodou. Šok italské obsluhy si ale jistě představit umíte. Bezpochyby tomu napomohla i euforie z konce válečného konfliktu, každopádně se „naředěné espresso“ podávané ve velkých šálcích rozšířilo, a to navíc pod názvem káva Americano.

Amerika coby kontinent si na tento „svůj“ nápoj ovšem musela poměrně dlouho počkat. V nabídce Starbucks se tahle káva objevila až v devadesátých letech minulého století. 

Kolik vody do americano navíc?

  1. Teď už tedy víte, že Americano káva vznikne, když hotové espresso dolijete horkou vodou. Původně to bylo v poměru 1:1, setkáte se ale také s poměrem 1:2 či dokonce 1:4. Záleží konec konců na preferencích konzumenta.
  2. Zcela zásadní je, že vodu přiléváte do již hotové kávy. Nepřipravujete tedy kávu ve větším množství vody, protože pak by vzniklo lungo. Kávu si navíc ředí až sám konzument. Pokud si tedy coffee Americano objednáte v kavárně, dostanete espresso ve větším šálku a k tomu konvičku s horkou vodou. Výsledný nápoj má samozřejmě poměrně malý obsah kofeinu, pokud 30ml espresso naředíte na výsledných 60-120 ml nápoje, můžete počítat s dávkou 50-70 mg kofeinu.
  3. Co se týče druhů kávy, odborníci radí připravovat Americano ze směsi Arabiky (90 %) a Robusty (10 %). Tím si zajistíte stabilnější a hustší pěnu. 
  4. Stupeň pražení se může pohybovat od středního po tmavý, čím tmavší kávu použijete, tím bude výsledný nápoj více hořký a méně kyselý. 
  5. Mletí doporučujeme jemné nebo střední. 
Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Dnes už vám kávu Americano nebude nikdo servírovat s důrazně pozvednutým obočím, aby dal jasně najevo – sotva uchopíte konvičku a nakloníte ji nad šálkem – že „tohle už ale není káva“. 

Kafé Americano je tu pro všechny, kteří mají rádi kávy velký hrnek, ale nepotřebují kofeinovou bombu.