Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Pro někoho je káva piccolo neexistující nápoj, zatímco druzí se budou dušovat, že právě kávu piccolo si pravidelně dopřávají ve své oblíbené kavárně. 

Tak jako existence yettiho nebyla nikdy spolehlivě prokázána a řada expertů jeho výskyt jednoznačně popírá, si skuteční odborníci na kávu stojí za svým, když tvrdí, že piccolo káva neexistuje. Podle nich jde o obyčejné espresso. Přesto se tenhle termín v našich končinách zabydlel a nebude problém sehnat očité svědky, kteří kávu piccolo viděli na vlastní oči. Jak je to možné?

Český fenomén s italskými kořeny

Italský termín „piccolo“ (v překladu „malý“) se v českých kavárnách uchytil v dobách porevolučních. Turisté ze země na Apeninském poloostrově byli naším pojetím kávy zděšení a naučili se objednávat „malé“ – tedy „piccolo“ espresso. Termín v českých luzích a hájích zdomácněl, i když do terminologie káv rozhodně nezapadá. 

Populární u protinožců

Nejsme ale zdaleka jediní, kdo si objednává oficiálně neexistující kávu. Piccolo coffee je překvapivě oblíbené v Austrálii. Pod tímto kontroverzním termínem se tam skrývá ristretto s našlehaným mlékem. 

Když piccolo, tak jedině latté

Až na vás bude někde barista pokřikovat, že „piccolo neexistuje“, můžete kontrovat tvrzením, že piccolo latté ano. A budete mít pravdu. Tento kávový nápoj je odborníky definován jako jeden díl espressa (20-30 ml) a dva díly našlehaného mléka (40-60 ml).  Díky tomu má piccolo silnější kávovou chuť než latté, ale je méně intenzivní než čisté espresso.

A náš názor na humbuk kolem kávy piccolo? 

Co se shodnout na tom, že káva by měla být kvalitní, správně připravená, chutná a navozující přátelské vztahy všech, kteří se u ní sejdou? Někdy je prostě čas zbytečně neslovíčkařit, ale raději si vychutnat skvělý kofeinový nápoj s dobrými přáteli.

 

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.
Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.