Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Jak dobře se vyznáte v jednotlivých druzích kávových bobů? A víte, čím se od sebe liší?

Když se řekne „druhy kávy“, většinu lidí napadne rozdíl mezi espressem, cappuccinem či latté. Nyní ovšem nebude řeč o druhu nápoje, ale půjdeme až ke kořenům, lépe řečeno ke kávovým bobům. A ty se vyskytují v mnoha druzích. Poznejte s námi čtyři nejrozšířenější.

Kávovník Arabica

70 % celosvětové produkce kávy tvoří Arabica (Coffee arabica) a má k tomu řadu dobrých důvodů. Především vyniká sladší chutí a nižší kyselostí.

Největším vývozcem této kávy je bezpochyby Brazílie, ale vysoce kvalitní úroda pochází i z několika dalších zemí. Arabica se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách v oblastech, kde hojně prší. Vzhledem k nárokům na pěstování je její cena o něco vyšší, ovšem řada milovníků kvalitní kávy si za nezapomenutelnou chuť Arabicy ráda připlatí.

My pro vás přivážíme kávu Arabica jak z Brazílie , tak z Guatemaly, Kostariky, Kuby, Etiopie, Kolumbie či Keni. Pokud nevíte, jakou destinaci zvolit, doporučujeme výhodné balení Arabica z celého světa .

Kávovník Robusta

Druhé místo v oblíbenosti a rozšířenosti si drží Coffe caniphora alias Robusta, která ke svému názvu přišla nejspíš díky silné, výrazné chuti.

vysoký podíl kofeinu, a i díky tomu je, co se týče nároků na pěstování, odolnější než Arabica, neboť kofein působí v rostlině jako přírodní odpuzovač hmyzu.

Často se můžete setkat se směsí kávy Arabica a Robusta (obvykle v poměru 3:1). Pokud si ale chcete vychutnat Robustu jako takovou s její typickou čokoládovou příchutí, volte kávu jednodruhovou.

Mezi méně známé a málo rozšířené druhy kávovníku patří Coffee liberica a Coffee liberica varianta Dewevrei.

Kávovník Liberica

Roste jen ve speciálním klimatu, takže sklizně bývají malé. Pokud se vám ovšem někdy naskytne možnost Libericu ochutnat, určitě to udělejte. Čeká vás ovocné až květinové aroma a lehce dřevitá chuť.

Kávovník Excelsa

Jde vlastně o příbuznou Libericy, která roste především v jihovýchodní Asii a představuje pouze zlomek celkové produkce kávy. Její chuť se vyznačuje výraznější kyselostí s ovocným nádechem. Mezi příznivci kávy má rozhodně svoje zástupce.

V našem e-shopu se držíme tradičních druhů, tedy zejména Arabica.

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Kdo by rád ochutnal Robustu, tomu ji přivážíme rovnou z Indie, takže byla zpracována tradičním unikátním způsobem, díky čemuž je opravdu silná a velmi intenzivní.

Vyzkoušet můžete i směsi, na espresso bude dokonalá Pura Vida – kombinace Robusty a pěti druhů Arabicy, z Vietnamu sem pak vážila cestu káva Trung Nguyen, ve které kromě Arabicy a Robusty najdete ještě kávu Chari a Catimor.

Celkově má rod kávovníků až sto různých zástupců, ovšem zdaleka na všechny jsou uměle pěstovány za účelem produkce kávy.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.