- Dominik Škoda
- 17563 zobrazení
Název odvozený od původního cafe latté už u nás zdomácněl a káva s našlehaným mlékem, servírovaná v objemném hrnku, patří k nejžádanějším nápojům nabízeným v kavárnách. Věděli jste, že k nám musela urazit dlouhou cestu přes Atlantik?
Světoběžník jménem káva
Když uvážíte, že kávovník pochází z Etiopie, ale jedním z největších distributorů kávy je Brazílie a mezi nejpilnější konzumenty patří překvapivě Finové, nikdo nemůže kávě upřít celosvětovou působnost. S mlékem se spřátelila už před více než dvě stě lety. Název cafe latté (v překladu káva s mlékem) je poprvé zmíněn už v pramenech z roku 1867. V tu dobu ale samozřejmě neměli milovníci kávy ani potuchy o nějakém espressu nebo našlehané mléčné pěně.
Dáte si „LATTÉČKO“?
S cafe latté, jak ho známe dnes, přišel až v padesátých letech minulého století barista Lino Meiorin z kalifornského Berkeley. Jako majitel oblíbené kavárny Caffe Mediterraneium začal zákazníkům, kterým se cappuccino zdálo příliš malé a slabé, servírovat cafe latté.
Nástup 21. století přidal do „lattéčka“ řadu příchutí. Světlo světa spatřilo ikonické pumpkin spice latté, objednat si můžete také karamelové či vanilkové. A popularita tohoto kávového nápoje rozhodně neklesá.
Rádi byste si caffe latte připravili doma?
- Stačí uvařit silné espresso.
- Přelít ho do většího hrnku o objemu alespoň ¼ litru.
- Doplnit jej mlékem, které jste před tím našlehali za vzniku tzv. mikropěny.
- Podávat.
Pozor – neplést s latté macchiato!
Patříte k těm, kteří doposud netušili, že café latté a latté macchiato jsou dva různé nápoje? Nejste určitě sami. Na slovo vzatí odborníci vám vysvětlí, že zatímco café latté se podává v hrnku, latté macchiato vyžaduje servírování ve sklenici, která nechá vyniknout barevně odlišné vrstvy mléka, kávy a mléčné pěny. V prvním případě také lijete mléko do kávy, zatímco u latté macchiata je tomu naopak.
Máte vše potřebné k přípravě café latté?
Komu chybí ten úplně nejzákladnější pomocník – tedy kávovar na espresso, určitě si vybere z naší nabídky. Do košíku vzápětí přihoďte i nějakou vhodnou kávu. Zapomenout byste neměli na konvičku určenou k napěnění mléka, případně zapátrejte v nabídce tzv. napěňovačů. A jestli vám lattéčko bude dělat společníka na cestách, kupte mu ten správný cestovní hrnek.
-
Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo