- Dominik Škoda
- 25849 zobrazení
- 0 Komentáře
Víte, kdo je otcem populární kávy flat white? A jaký příběh se pojí s dnes tak žádaným druhem kávového nápoje?
Pátrání po kořenech nápoje známého jako flat white nás zavede až k protinožcům a v čase se musíme vrátit do druhé poloviny minulého století. Psal se rok 1985, když si majitel jedné kavárny v Sydney všiml, že popularita cappuccina pomalu upadá. Jeho zákazníci se stále častěji vraceli k tradičnímu espressu. Speciálně pro ně proto začal Alan Preston ve svém Moors Espresso Baru nabízet kávu, kterou pojmenoval káva flat white.
V jednoduchosti je síla
Co je flat white? Když se potkají dvě espressa a našlehané mléko, zrodí se flat white. V některých pramenech se jako země původu označuje Nový Zéland, ale dnes už bychom těžko dohledávali relevantní historické zdroje pro recept. V konečném důsledku totiž nejde tolik o to, odkud flat white pochází jako spíš, jestli svou chutí a specifickými vlastnostmi naplní vaše představy.
Co byste měli vědět k přípravě?
- Základním předpokladem úspěchu je výběr prvotřídní kávy při přípravu espressa, inspirujte se naší nabídkou.
- Stejně tak vám pomůže s výběrem kávovaru na přípravu toho nejlepšího espressa.
- Mléko byste měli použít plnotučné, kdo si potrpí na rostlinná mléka, může samozřejmě sáhnout po sójovém, ovesném či dalším. Mléčné alternativy do kávy u nás zakoupíte v té nejvyšší kvalitě.
- Kdo pomýšlí na latte art, určitě by měl začít pořízením kvalitní konvičky na mléko.
Recept, jak na flat white kávu
- Připravte si dvě espressa, která nalijete do šálku nebo speciální sklenice.
- Mléko našlehejte na teplotu kolem 60 °C. Není na škodu použít speciální teploměr.
- Všimli jste si, jak zkušení baristé (např. v Hotelu Golf) konvičkou s našlehaným mlékem udeří o pult a pak s ní lehce zakrouží? Určitě to udělejte také tak. Mléko bude hladké, sametové a zbavíte se nežádoucích bublinek.
- Takto připravené mléko opatrně nalijte do kávy - máte flatwhite.
- Jestli si troufáte na umělecké pojetí, můžete vyzkoušet tzv. latte art a mléko nalévat do kávy tak, aby vznikly nejrůznější obrazce.
Srovnání káva flat white vs. cappuccino
Rozdíl mezi kávou flat white a cappuccinem (kapučínem) spočívá především ve vrstvě mléka a pěny, která se používá k jejich přípravě. Flat white se skládá z espressa smíchaných s mlékem obohaceným o jemnou pěnu, což mu dodává hladkou a sametovou konzistenci. Cappuccino je tradiční italský kávový nápoj, který se skládá z espressa, horkého mléka a následně vrstvy husté mléčné pěny. Vrstva pěny na vrchu cappuccina je obvykle výraznější než u flatwhite a často se na ni vytváří nějaký vzor z kakaa nebo skořice. Zatímco flat white poskytuje jemnější a méně intenzivní chuť, cappuccino nabízí silnější kontrast mezi kávou a mléčnou pěnou.
Srovnání káva flat white vs. latte
Flat white a latte jsou dva populární druhy kávových nápojů. Hlavní rozdíl je v poměru kávy, mléka a mléčné pěny. Latte obsahuje více mléka, což způsobuje, že je méně intenzivní a má větší objem mléčné pěny na vrchu. Tímto způsobem se latte často podává větší sklenici nebo šálku, zatímco flat white je obvykle servírováno v menším širokém šálku.
-
Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy v džezvě
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo
Komentáře (0)