Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Víte, kdo je otcem populární kávy flat white? A jaký příběh se pojí s dnes tak žádaným druhem kávového nápoje?

Pátrání po kořenech nápoje známého jako flat white nás zavede až k protinožcům a v čase se musíme vrátit do druhé poloviny minulého století. Psal se rok 1985, když si majitel jedné kavárny v Sydney všiml, že popularita cappuccina pomalu upadá. Jeho zákazníci se stále častěji vraceli k tradičnímu espressu. Speciálně pro ně proto začal Alan Preston ve svém Moors Espresso Baru nabízet kávu, kterou pojmenoval káva flat white. 

V jednoduchosti je síla

Co je flat white? Když se potkají dvě espressa a našlehané mléko, zrodí se flat white. V některých pramenech se jako země původu označuje Nový Zéland, ale dnes už bychom těžko dohledávali relevantní historické zdroje pro recept. V konečném důsledku totiž nejde tolik o to, odkud flat white pochází jako spíš, jestli svou chutí a specifickými vlastnostmi naplní vaše představy. 

Co byste měli vědět k přípravě?

  • Základním předpokladem úspěchu je výběr prvotřídní kávy při přípravu espressa, inspirujte se naší nabídkou. 
  • Stejně tak vám pomůže s výběrem kávovaru na přípravu toho nejlepšího espressa. 
  • Mléko byste měli použít plnotučné, kdo si potrpí na rostlinná mléka, může samozřejmě sáhnout po sójovém, ovesném či dalším. Mléčné alternativy do kávy u nás zakoupíte v té nejvyšší kvalitě.  
  • Kdo pomýšlí na latte art, určitě by měl začít pořízením kvalitní konvičky na mléko. 

Recept, jak na flat white kávu

  1. Připravte si dvě espressa, která nalijete do šálku nebo speciální sklenice.
  2. Mléko našlehejte na teplotu kolem 60 °C. Není na škodu použít speciální teploměr.
  3. Všimli jste si, jak zkušení baristé (např. v Hotelu Golf) konvičkou s našlehaným mlékem udeří o pult a pak s ní lehce zakrouží? Určitě to udělejte také tak. Mléko bude hladké, sametové a zbavíte se nežádoucích bublinek. 
  4. Takto připravené mléko opatrně nalijte do kávy - máte flatwhite.
  5. Jestli si troufáte na umělecké pojetí, můžete vyzkoušet tzv. latte art a mléko nalévat do kávy tak, aby vznikly nejrůznější obrazce. 
Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Srovnání káva flat white vs. cappuccino

Rozdíl mezi kávou flat white a cappuccinem (kapučínem) spočívá především ve vrstvě mléka a pěny, která se používá k jejich přípravě. Flat white se skládá z espressa smíchaných s mlékem obohaceným o jemnou pěnu, což mu dodává hladkou a sametovou konzistenci. Cappuccino je tradiční italský kávový nápoj, který se skládá z espressa, horkého mléka a následně vrstvy husté mléčné pěny. Vrstva pěny na vrchu cappuccina je obvykle výraznější než u flatwhite a často se na ni vytváří nějaký vzor z kakaa nebo skořice. Zatímco flat white poskytuje jemnější a méně intenzivní chuť, cappuccino nabízí silnější kontrast mezi kávou a mléčnou pěnou.

Srovnání káva flat white vs. latte

Flat white a latte jsou dva populární druhy kávových nápojů. Hlavní rozdíl je v poměru kávy, mléka a mléčné pěny. Latte obsahuje více mléka, což způsobuje, že je méně intenzivní a má větší objem mléčné pěny na vrchu. Tímto způsobem se latte často podává větší sklenici nebo šálku, zatímco flat white je obvykle servírováno v menším širokém šálku.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.