>> Kupte si bezkofeinovou kávu v našem e-shopu, nabízíme 100% arabicu z Kolumbie Zrnková bezkofeinová káva od 139Kč  / 250g <<

Bezkofeinová káva pro těhotné i osoby s vysokým tlakem

Pokud patříte mezi osoby, které se kvůli zdravotním problémům, těhotenství, či jiným důvodům zříkají klasické kávy s kofeinem, je pro Vás ideální volbou zrnková káva bezkofeinová. Ta se na celkové světové spotřebě kávy podílí zhruba 10 %. 

Postupy pro odstranění kofeinu z kávy

V současnosti existují dva základní postupy, které z kávového zrna kofein odstraňují, přičemž obě odstraní až 97 % kofeinu. Pokud si tedy připravíte šálek bezkofeinové zrnkové kávy (250ml) bude obsahovat od 2-12 mg kofeinu. Šálek klasické kávy obsahuje kofeinu přibližně 100 mg a více.

  1. První metodou je odstraňování kofeinu pomocí organických rozpouštědel. Zelené kávové zrno je napařováno vodní párou za účelem pootevření, díky kterému může proniknout rozpouštědlo, které na sebe naváže kofein. Poté dochází k oddělení zrna od rozpouštědla s navázaným kofeinem. Zrno je dále opět několikrát napařováno a to až do té doby, dokud nejsou odstraněny poslední zbytky rozpouštědel.

    Tato metoda tvorby bezkofeinové kávy má podle mnohých výhodu v tom, že při ní nedochází k výraznějšímu ovlivnění chuti. Nevýhodou může být riziko přítomnosti chemických látek.

  2. Druhou a nákladnější metodou pro bezkofeinovou kávu je švýcarský vodní proces. Při něm je namísto organických rozpouštědel využíváno především teplé vody a vodní páry. V ní jsou kávová zrna namáčena a proplachována tak, aby došlo k jejich otevření a vylouhování kofeinu. Bohužel při tom dochází i k částečnému vyloučení vonných látek. Kofein se z vody ostraňuje pomocí aktivovaných uhlíkových filtrů. Zrna se poté suší. Voda obsahující kofein a vonné látky se po odstranění kofeinu odpařuje a redukuje na koncentrát, kterým se následně zrna postříkají, za účelem navrácení ztracených látek, kromě kofeinu. 

    Výhodou této metody přípravy bezkofeinové kávy je nevyužívání rozpouštědel. Nevýhodou může být ovlivnění výsledné chuti kvůli vyloučení části vonných látek při procesu dekofeinizace.