⚡Doprodej nejprodávanějšího mlýnku Kaffia Barista se slevou 25 %, neváhejte ⚡

světle pražená vs tmavě pražená káva

Pražení kávy je opravdu krásná alchymie a jedná se bezesporu o jeden z nejvýznamnějších momentů, kterým kávové zrno projde mezi prvotním sklizením a konečným namletím pro Váš šálek kávy.

Zelené kávové zrnko mohlo dostat do vínku různé zajímavé chutě a tóny, ale jedině správné upražení jim dá skutečně dokonale vyniknout. Škála barev kávového zrna začíná u zelené barvy, která se postupně ztrácením vody mění na světle žlutou, skořicově hnědou, tmavě hnědou a končí u černé barvy.

V každé fázi pražení vynikají v kávě jiné chutě a my Vám nyní přiblížíme rozdíly v chutích káv upražených na světlejší stupeň (skořicová barva) a na tmavší stupeň (tmavě hnědá, city +).

Rozdíly v chutích světle a tmavě pražené kávy

Samotné zelené kávové zrno chuť kávy příliš nepřipomíná. Namletou zelenou kávu můžete pro vysoký obsah antioxidantů vyzkoušet zalít horkou vodou a bude Vám připomínat spíše zelený čaj. Zajímavým se pro nás stává moment, kdy dosáhnou kávová zrna barvy světle skořicové.

Světleji pražené kávy dávají nejvíce vyniknout všem původním chutím a tónům, které se v kávě nacházejí. Tyto chutě se s dalším pražením více a více ztrácejí. Světle pražené kávy jsou bohaté na ovocné a karamelové tóny a jsou proto vhodné především pro alternativní přípravu kávy.

Tmavěji pražené kávy – u nás je to stupeň city + (tmavší hnědá) pomalu ztrácí jemné chuťové nuance, na druhou stranu se však tělo kávy stává mnohem plnější. Pro mnoho konzumentů bude také výhodou, že káva je méně kyselá. Taková káva je poté vhodná především pro přípravu espressa.

Která z těchto káv je méně kyselá?

Zjednodušeně se dá říct, že během pražení se pomalu mění kyselost v hořkost. Pro světleji praženou kávu je charakteristické to, že je maličko kyselejší, než tmavěji pražené kávy. Přecijen je káva ovoce, a kyselost je pro ovoce typická. Jedná se o příjemné ovocné chutě, které jsou pro kávy zcela přirozené. Tmavě pražené kávy mají kyselosti znatelně méně, převažuje u nich mírná hořkost.

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Jak praženou kávu máme v GourmetKávě?

V našem obchodě můžete vyzkoušet jak kávy světle pražené, tak kávy pražené tmavěji. Tmavší stupeň pražení je standardní pro všechny naše kávy a je také mezi zákazníky nejoblíbenější. Dvě z našich káv Brazil Santos a Etiopii Sidamo nabízíme i ve světlejším pražení ve skořicové barvě. Tyto kávy doporučujeme především pro alternativní metody.

Nutno však podotknout, že náš tmavší stupeň není rozhodně tak tmavý, jako je tomu často u řetězcových káv. Naše káva nechutná po spálenině a její barva je hezká tmavě hnědá, nikoliv uhelně černá. Mnoho káv z obchodních řetězců se kromě nekvalitních zrn vyznačuje také vysokým stupněm upražení. Káva je mnohdy téměř na uhel černá a její chuť připomíná spáleninu. Taková káva není ani dobrá (často je velmi hořká) a rozhodně ani zdravá.

>> Všechnu kávu včetně klasicky tmavěji pražených najdete v sekci Zrnková káva či Mletá káva. <<

Která káva má více kofeinu?

Velmi rozšířeným mýtem je, že má světle pražená káva více kofeinu. Pravdou však je, že se změnou stupně pražení se množství kofeinu v kávě nijak významně nemění.

Co se ale mění, je velikost kávového zrna. Světleji pražená zrna jsou menší, a pokud si odměříme jednu odměrku, vejde se do ní více světlých zrn, než tmavých. Díky tomu je ve výsledku možné, že bude mít káva připravená ze světle pražených zrn, více kofeinu.
Celkem významný rozdíl v množství kofeinu však je mezi arabikou a robustou. Káva Robusta obsahuje až 2x více kofeinu, než káva arabica. Proto je také tak silná a hořká. Kvalitní robusta však může být dobrá pro vytváření směsí s arabikami. Dodá jemným arabicám sílu a více kofeinu.

TIP: Nesmíte být na kávu tak hrr. Po upražení si potřebuje trochu oddechnout. Během pražení totiž uvolňuje oxid uhličitý a tak je dobré, pokud se nechá ještě alespoň 24 hodin uležet, aby přebytečné plyny vydechla. I po těchto 24 hodinách kávy plyn produkuje, proto je nejlepší konzumovat kávu až několik dní od upražení. Doporučujeme cca 14 dní, kdy je káva podle nás v té nejlepší kondici.

Často kladené otázky o světlém a tmavém pražení kávy

  1. Co je světlé a tmavé pražení kávy?

    Světlé pražení je proces, při kterém se káva praží kratší dobu na nižší teplotě. Káva získává výraznou ovocnou chuť, ale méně hořkosti a kávové chuti. Naopak tmavé pražení je proces, při kterém se káva praží delší dobu na vyšší teplotě. Káva získává silnou kávovou chuť, ale méně ovocné chuti.

  2. Jaký je rozdíl mezi světlým a tmavým pražením kávy?

    Hlavní rozdíl mezi světlým a tmavým pražením kávy spočívá v chuti. Světlé pražení dává kávě jasnou ovocnou chuť, zatímco tmavé pražení dává kávě silnou kávovou chuť. Světlé pražení má také méně hořkosti a je vhodnější pro studené nápoje, zatímco tmavé pražení je vhodnější pro přípravu espressa a dalších horkých nápojů.

  3. Jaké jsou výhody a nevýhody světlého a tmavého pražení kávy?

    Výhody světlého pražení jsou jasná ovocná chuť a méně hořkosti. Nevýhodou může být nižší intenzita kávové chuti. Naopak výhodou tmavého pražení je silná kávová chuť, kterou ocení zejména milovníci espressa. Nevýhodou může být vyšší hořkost a nižší ovocná chuť.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.