Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Patří k nejzdravějším nápojům na světě. A to opravdu nepřeháníme! Jak často si zelený čas dopřáváte vy? A umíte ho správně připravit?

Zelený čaj si v dnešní době zcela zaslouženě drží výsostné postavení mezi tzv. superpotravinami. Vypadá to, že čím více se o něm dozvídáme, tím působivější dělá dojem. Široké spektrum účinků je dnes již doloženo prostřednictvím vědeckých studií a podle ověřených zdrojů se na světě každý rok vypije zelený čaj připravený z ohromujících 600 tisíc tun sušených lístků. 

Jaké účinky stojí za popularitou nápoje, který s lidstvo vychutnává už více než čtyři tisíce let? Zelený čaj je především

  • výkonný antioxidant;
  • schopný podpořit kognitivní funkce;
  • účinný ve stimulaci spalování tuků;
  • efektivní v prevenci stárnutí.

A jak si nápoj s tolika příznivými účinky zelený čaj připravíte?

PŘÍPRAVA ZE SÁČKU 

  1. Do šálku nalijte vodu o teplotě 80-85 °C. Abyste nemuseli neustále používat teploměr, postačí, když vodu, která se začala vařit, necháte v šálku cca dvě minuty zchladnout.
  2. Nyní přidejte čajový sáček a nechte 3 minuty louhovat.
  3. Sáček vyndejte a vychutnejte si svůj zelený čaj. 

PŘÍPRAVA ZE SYPANÉHO ČAJE

  1. Do konvice nebo French pressu nalijte vodu o teplotě 80-85 °C. Postup při zchlazování vody, která se vařila, bude stejný jako u předchozího popisu.
  2. Do vody přijdete sypaný zelený čaj, vždy 1 lžičku na každých 250-300 ml. Pokud máte opravdu velkou konvici, přidejte ještě jednu lžičku navíc, aby byl čaj dostatečně silný.
  3. Po třech minutách louhování čaj slijte a můžete servírovat.

Možná vás překvapilo, že v obou případech přidáváte zelený čaj do vody, nikoliv že byste zalévali čaj vodou. U zeleného čaje to má svoje opodstatnění. Zajistí vám to dokonalou chuť čaje bez nepříjemné hořké pachuti.

Pití zeleného čaje je osobní rituál

A podle toho byste měli přistupovat i k jeho přípravě. Výše popsané postupy berte jako doporučení, možná zjistíte, že pro vás bude lepší louhovat některé druhy zeleného čaje kratší dobu. Někdo dá zase přednost čaji jemně doslazenému medem nebo třtinovým cukrem. Důležité je, abyste si zelený čaj vychutnali.

Nebojte se experimentovat a hledat cestu, která vám poskytne ten nejlepší čajový zážitek.