Zajímavosti o kávě, které jste pravděpodobně nevěděli! Kolik kofeinu je v espressu? Může vás káva zabít? A jak e dá káva využít v dopravě? To všechno a mnohem víc se dozvíte v článku.Kávová zrna

1) Káva je vlastně ovoce!

Kávovník je ovocný strom, jehož plodem jsou peckovice. Kávová zrna jsou tedy vlastně pecky kávových třešní. Samotný plod je jedlý a sušený se v některých zemích používá k výrobě čaje zvaného cascara.

Věděli jste, že vlastně pijete ovoce, když si vychutnáváte latté?

2) Hawaii je jediným americkým státem, kde se komerčně pěstuje káva.

Káva má tendenci lépe růst v rovníkovém podnebí, takže se může pěstovat i ve Spojených státech. Hawaii má optimální klima pro sklizeň Java Beans.

Hawaii je známá pro svou Kona kávu, která se široce vyváží a je populární po celém světě. Jméno má podle oblasti, ve které se pás plantáží nachází. 

3) Pokud v Turecku manžel nepoctil svou ženu kávou, jednalo se o důvod k rozvodu.

Myslíte si také, že by vás nedostatek kávových zrn mohl rozdělit? V Turecku je pití kávy tak důležitým kulturním aspektem, že v Konstantinopoli v 16. století vešel v platnost zákon, umožňující ženám rozvod, pokud jim manžel neposkytoval dostatečné množství kávy. 

Tento zákon již samozřejmě platný není, ale je z něj patrné, jakou roli hraje káva v kultuře a rodině. Raději se tedy přesvědčte, že máte doma dostatečné zásoby kávy, ať nemusíte nést následky! 

4) Navzdory tomu, co si většina lidí myslí, pitím espressa nepřijímáte větší množství kofeinu.

Šálek espressa o velikosti zhruba 30 ml, obsahuje podle amerického ministerstva zemědělství 63 mg kofeinu. Stejné množství filtrované kávy má 12-16 mg. Technicky vzato je espresso „kofeinovější“. Překapávaná káva se však nikdy nepije v tak malém množství, ve finále tak můžete přijmout mnohem větší množství kofeinu právě pitím filtrované kávy, často to znamená až 95-128 mg kofeinu. Pokud chcete váš denní příjem kofeinu omezit, je tedy espresso ideální řešení. Ovšem pouze v případě, že zůstanete u jednoho šálku denně. 

5) Brazílie je největším světovým producentem kávy, následuje jí Vietnam a Kolumbie.

Ve skutečnosti, v roce 2011 Brazílie vyrobila téměř dvakrát tolik než Vietnam a Kolumbie dohromady a třetinu kávy vyrobené na celém světě. Tato čísla se za posledních 150 let skoro nemění!

Brazílie je také jednou z mála zemí na světě, kde se pěstuje jak Arabica, tak Robusta. Káva je velice důležitá pro Brazilskou ekonomiku a tvoří hlavní vývozní artikl.

6) Asi 100 šálků kávy je smrtelná dávka kofeinu.

Vypít 100 šálků kávy? Nepředstavitelné. Zhruba to je ale odhadovaná smrtelná dávka kávy, vzhledem k obsahu kofeinu v jednom espressu. Příznaky předávkování kofeinem - nervozita, roztěkanost, třes rukou - se však mohou dostavit již po pár šálcích.

Většina případů předávkování kávou ovšem nepochází z běžného pití kávy, ale spíš z alternativních způsoby "konzumace", jako je například kávový klystýr. Extrémní množství kofeinu ve vašem těle může vést k infarktu nebo záchvatům.

7) Existují dva druhy kávy, Arabica a Robusta.

Mají různé chutě a jiný obsah kofeinu. Boby Arabica jsou nejpopulárnější po celém světě. Až 70% kávy, které bylo na zemi vypito je Arabica.

Robusta roste v různých klimatických podmínkách, z velké části v Africe a Indonésii. I když většina lidí dává přednost chuti kávy Arabica, Robusta má také své fanoušky, především proto, že má dvakrát tolik kofeinu než Arabica!

8) "Americano" pochází z doby druhé světové války, kdy si Američtí vojáci v Itálii ředili espresso vodou, protože bylo příliš silné.

Při přípravě Americana použijte velký šálek na cappuccino, 30ml espressa se poté dolije vodou v poměru zhruba 1:5. Výsledný nápoj je mnohem méně intenzivní a pro mnohé chuťově přijatelnější. Jako u většiny nápojů i zde existují různé obměny. Můžete například použít menší množství vody nebo espresso připravit do šálku, který již horkou vodu obsahuje. Tato káva se nazývá long black nebo-li dlouhá černá a má menší množství crémy.

9) New York vypije asi 7 krát více kávy než zbytek světa. 

Nejspíš proto je to město, které nikdy nespí! Nejpravděpodobnějším důvodem je, že se jedná o jedno z nelidnatějších měst. Kavárny jsou zde skutečně na každém rohu a káva je již neodmyslitelnou součástí americké kultury.

10) První webová kamera byla použita, aby sledovala konvici s kávou na univerzitě v Cambridge.

Také vás rozčílí, když si jdete dolít kávu a zjistíte, že konvice v kávovaru je prázdná? Aby vědci z potáčového oddělení university tomuto zklamání předešli, vymysleli kameru, která živě snímala kávovar. Kamera byla funkční 1991 do roku 2001. V průběhu 90.let, kdy internet začal umožňovat zobrazování fotek a videi, byla konvice přenášena i online. 

Představte si, jak kamera míří na prázdnou konvici, kterou mohou vidět všichni na svých počítačích, ale nikomu se nechce vstávat, aby uvařil čerstvou kávu.

11) Káva je jedna z hlavních komodit.

Ve skutečnosti je káva druhá nejobchodovanější komodita na světě, je druhá po oleji. Ale bezpochyby je jednou z nejoblíbenějších.

Spotřeba kávy je dobrá pro rozvojový svět, protože 90% kávy je vypěstováno právě v těchto zemích, zatímco většina této kávy je vypita v rozvinuté části světa. Hlavní je, že obchod s kávou přináší peníze do chudých zemí.

12) Dva nejpopulárnější nápoje na Zemi, voda a káva.

Opravdu to není překvapivé, když se nad tím zamyslíte. Káva je první nápoj, který si dává mnoho lidí po ránu na celém světě. Káva se stala v moderní době jádrem velkého počtu kultur po celém světě z různých důvodů.

Káva je velkou částí světové ekonomiky, proto bylo alarmující, když byla označována jako něco špatného. To se naštěstí změnilo a výzkumy prokázaly, že je káva zdravá a že si ji mohou lidé na celém světě dopřávat denně.

13) Slovo káva pochází z arabského qahwah, což byl původně termín označující víno.

Výraz qahwah označoval tmavý nápoj, čímž bylo právě červené víno. Lehce odlišný termín qahwa poté znamenal nápoj "omezující chuť k jídlu". Za těmito výrazy stojí původ slova káva, který je podobný ve všech jazycích světa. Další legenda vypráví, že slovo pochází od jména oblasti Caffa v Etiopii, kde se káva začala pěstovat. 

14) Káva může nahradit fosilní paliva.

Kávová zrna jsou hořlavá a vědci se domnívají, že by mohli nahradit fosilní paliva, jako jeden z našich hlavních zdrojů energie a pohonných hmot.

V roce 2011, britští inženýři vytvořili vůz, který jezdí na kávová zrna, a zlomili rekord o nejrychlejší auto, které funguje na ekologické palivo. Jednoho dne možná nebude káva "pohánět" jen nás, ale i naše auta.

15) Káva byla původně potravina, ne pití.

První africké kmeny kávu konzumovali, nedělali z ní lahodný nápoj, který známe dnes. V kombinaci kávového zrna s tukem se vytvoří energetická koule, která se žvýkala a dodávala tělu kofein.

Dobře, mastné energetické koule nevypadají tak chutně, jako šálek ledového espressa, ale je to dobrý způsob jak získat rychle energii. Co myslíte? Byla by ve světě nebo u nás poptávka po takových koulích?

16) U lidí, kteří pijí přiměřené množství kávy je menší pravděpodobnost, že se u nich rozvine Alzheimerova choroba nebo demence.

To vše potvrzuje studie z roku 2009. Přiměřené množství je ve studii definováno mezi třemi až pěti šálky za den.

Dalším zdravotním přínosem kávy je to, když si dáte šálek před sportovním výkonem či tréninkem. Máte více energie a vaše svaly pracují lépe. I proto je kofein součástí velkého množství doplňků stravy pro sportovce. 

17) Podle legendy kávu objevil etiopský pastýř, jehož kozy plody tohoto keře snědly.

V etiopské oblasti Caffa se káva pěstuje již stovky let. Podle legendy si právě tam místní pasák koz všiml, že po pojídání této rostliny jsou jeho zvířata mnohem aktivnější a tak objevil blahodárné účinky kávovníku. Co je na tom pravdy nevíme, za objevení kávy jsme však vděční! 

Ještě chcete vědět o kávě více, máme pro vás článek o pražení kávy.