Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Vítejte na udílení prestižních cen v síle kávy. Které druhy kávových zrn mají šanci zabodovat? A jakým typem úpravy musí projít, aby mohly pomýšlet na vítězství nejsilnější kávy na světě?

  1. Nominace v kategorii DRUH KÁVY

Zde mají šanci výhradně zástupci odrůdy Robusta. Zrna z tohoto kávovníku totiž jednoznačně disponují nevyšším obsahem kofeinu – zhruba 2,3 gramy ve 100 gramech oproti Arabice s 1,6 g ve 100 gramech. Zbývající často používané odrůdy už se v rámci tohoto ukazatele drží hodně v pozadí a s účastí počítat nemohou.

  1. Nominace v kategorii METODA PŘÍPRAVY KÁVY

Platí, že nejsilnější kávu připravíte jako espresso, cold brew nebo drip.

  1. Nominace v kategorii STUPEŇ PRAŽENÍ

Stupeň pražení má přímý vliv jak na sílu chuti, tak obsah kofeinu. Čím vyšší je stupeň pražení, tím silnější vám káva přijde po stránce chuti. Současně je třeba počítat s tím, že s narůstajícím stupněm pražení mírně klesá obsah kofeinu.

  1. Nominace v kategorii HRUBOST MLETÍ

Jemnější mletí, používané například pro espresso kávovary, dává vzniku silnější kávě s výraznější chutí a aromatem. Oproti tomu ale hrubší mletí používané pro filtrovanou kávu a cold brew metody sice mírně ošidí chuť, ale zato může navýšit podíl kofeinu. Což samozřejmě souvisí i s dobou louhování. V návaznosti na to musíme zmínit i skutečnost, že čas, který uplyne mezi umletím a zalitím kávy, má také vliv na její sílu. Kávu, kterou koupíte již namletou, porazí stejný druh se shodným stupněm pražení i hrubostí mletí, pokud byla čerstvě umletá před přípravou.

V praxi to tedy znamená, že sílu kávy ovlivní nejenom její druh jako takový, ale také stupeň pražení, hrubost mletí a způsob přípravy.

O jakých konkrétních produktech tedy uvažovat, pokud chcete nápoj, který se bude v naší soutěži řadit mezi jasné favority?

Nejsilnější vysoko kofeinové kávy:

  • DEATH WISH COFFEE

Ve světě nejspíš nejpopulárnější vysoko kofeinová káva, která se chlubí obsahem kofeinu kolem 730 mg v 350ml šálku. Jedná se o směs Arabicy a Robusty, která vyniká nízkou aciditou a čokoládovo-třešňovou chutí. V jednom šálku kvalitně připravené kávy Death Wish Coffee nabízí zhruba dvojnásobné množství kofeinu, než je obvyklé.

  • BIOHAZARD COFFEE

Jedná se o lehce praženou Robustu, u níž výrobce udává obsah kofeinu 928 mg v 350 ml nápoje. Konzumenti Biohazard Coffee se shodují, že její chuť je jen mírně hořká se stopami ořechů, čokolády a nádechem tabáku.

  • DEVIL MOUNTAIN COFFEE

Vlajkovou lodí této značky je tzv. Black Label káva, jejíž jeden šálek (350 ml) by měl podle všeho obsahovat 1 555 mg kofeinu, tedy více než trojnásobek doporučené denní dávky. Navzdory zcela šokujícímu množství kofeinu je to údajně káva Devil Mountain Coffee chuťově dobrá bez známek nadměrné hořkosti.

  • BLACK INSOMNIA

I zde se dostáváme nad 1 000 mg kofeinu ve 350 ml nápoje (výrobce udává hodnotu 1 105 mg). Tajemství tak vysokého podílu kofeinu je prý v případě této kávy Black Insomnia skryto v neobvyklé kombinaci druhu zrn a dokonale vyváženého pražení.

Jisté je tedy pouze to, že absolutní vítěz jistý není. Ono pomyslné „And Oscar goes to…“ bezpochyby rozbuší už tak silně bijící srdce všech, co ochutnali nominované adepty. A soška by si nejspíš zasloužila být putovní, když uvážíte, kolik proměnných je ve hře při přípravě nejsilnější kávy.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.

Silné kávy v naší nabídce: