Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Určitě jste už zažili situaci, kdy se vám doma nahromadilo spoustu různých káv z různých zemí, regionů a pražíren. Pro nejlepší prožitek z těchto káv je ideální uspořádat si domácí ochutnávku kávy, známou také jako cupping. Ale jakým způsobem se cupping vlastně provádí?

Cupping je v podstatě degustace kávy, která slouží k určení kvality a rozmanitosti chutí a vůní. Tento standardní postup v kávovém průmyslu využívají pražírny, nákupčí, baristé a další odborníci ke zkoumání kvality kávových zrn před nákupem nebo po pražení zrnek. Nicméně cupping není jen pro profesionály - můžete si tuto zábavnou aktivitu jednoduše připravit i doma.

Co budete k cuppingu / ochutnávce kávy potřebovat?

Kávu: Můžete použít různé druhy kávy z různých zemí, regionů a pražíren.

Mlýnek na kávu: Ideálně byste měli mít čerstvě mletou kávu.

Horkou vodu: Bude potřeba pro přípravu kávy a pro následné naplnění šálků.

Kávové šálky: Budete potřebovat šálky nebo skleničky pro ochutnávku.

Cuppingové lžičky: Ideálně speciální lžičky používané při cuppingu, které mají určitou velikost a tvar pro optimální ochutnávku. Postačí Vám ale i obyčejné lžíce.

Cupping formulář: Můžete si vytvořit jednoduchý formulář, kde si budete zapisovat poznámky o každé kávě.

Čistou vodu na vyplachování: Pro čištění lžiček a proplachování mezi jednotlivými ochutnávkami.

Hodiny nebo stopky: Pro správné časování procesu cuppingu, zejména při důkladném zkoumání chutí a vůní. 

Toto jsou základní potřeby, které potřebujete k domácímu cuppingu. Můžete samozřejmě přizpůsobit svůj setup podle vlastních preferencí a dostupného příslušenství.

Postup domácího cuppingu:

1. Od každého druhu kávy nameleme zhruba 6 g/ 100 ml. Hrubost mletí by měla být o něco jemnější než na V60.

2. Kávu nasypeme do šálků, zalijeme vodou o teplotě kolem 93°C (200°F) a necháme 4 minuty louhovat.

3. Po 4 minutách použijte lžičku k prolomení krusty, která se vytvoří na povrchu kávy . Toto prolomení umožní uvolnění aroma kávy. V tento moment můžeme ke každému šálku přivonět a všímat si různých vůní.

4. Pomocí lžíce můžete také z povrchu šálků oddělat zbytky kávové sedliny. Vyčkejte zhruba 10 minut než káva vychladne na příjemnou teplotu pro pití. Poté už jen stačí vzít lžíci a kávu nechat plynout po celém jazyku. Při cuppingu můžete kávu také vsrknout, aby se Vám káva dostala na všechny chuťové buňky v ústech.

5. Zkoumejte chutě a aroma, které se v průběhu celého cuppingu v kávě uvolňují a porovnávejte je s ostatními vzorky.

6. Po skončení ochutnávky diskutujte o různých kávách, srovnávejte je a zaznamenejte si své postřehy.

Pamatujte, že hlavním cílem cuppingu je prozkoumat různorodost chutí a vůní kávy. Buďte připraveni na nové zážitky a dejte se do objevování světa kávy s otevřenou myslí!