Ve světě existují dva základní druhy kávy, tedy rostliny kávovníku, a to Kávovník arabský, zkráceně Arabica a Kávovník statný, tj. káva Robusta.

Typy: Káva Arabica | Káva Robusta

srovnání arabica vs. robusta

Převládající typ kávy: r - kávovník robusta , a - kávovník arabica, m - obojí podobně

Káva Arabica

Kávovník typu Arabica je náročnější na pěstování, vyžaduje více péče i lepší podnebí - toto se opět promítá do ceny, která je výrazně vyšší. Oproti Robustě se vyznačuje mnohem lepším aroma i samotnou chutí. Zajímavostí také je, že oproti robustě obsahuje cca poloviční množství kofeinu. Co se týče podílu kávovníku na světové produkci, tak typ arabica zaujímá mnohem větší podíl, konkrétně cca 80%.

V dobrých kavárnách je samozřejmostí podávat kávu z čerstvě upražené 100% arabicy. Nicméně v některých kavárnách, které si nezakládají na výběrové kávě či výběru dodavatelů, si můžete nevědomky "pochutnat" i na kávě, která obsahuje příměs robusty, čímž dochází k degradaci celého nápoje.

Chtěli byste ochutnat čerstvou kávu 100% arabica? Podívejte se na E-SHOP. Kávu pražíme každých 14 dní a nevedem „vyčichlé regálové ležáky“ :)

Káva Robusta

V krátkosti lze říci, že hlavními rozdíly mezi kávou odrůdy arabica a robusta jsou cena a kvalita. Kvalita robusty je výrazně nižší, má často velmi zemitou, pro někoho až nepříjemnou chuť. Druhým výrazným rozdílem je cena, která je cca poloviční vůči kávovníku typu arabica - to má své opodstatnění. Káva robusta plodí už za 2-3 roky, je méně náročná na pěstování a i odolnější vůči škůdcům (nepotřebuje tolik herbicidů), to vše má vliv na cenu, a tak je velmi často používána v kávových směsích, kde výrobcum zlevňuje výrobní náklady, dalo by se říci, že takto často i trochu klamou spotřebitele.

Kávu kávovníku typu robusta najdete i v rádoby kvalitních značkových směsích a v Itálii je dokonce povoleno nabízet kávu s označením 100% arabica i v případě, že obsahuje až 10% kávy typu robusta. Nicméně na kávě typu robusta není nic špatného, pokud je správně označena. Díky svému vyššímu obsahu kofeinu má robusta zvýšené povzbuzující účinky - je vhodná pro pořádné "nakopnutí". Milovníci kávy si na ní ovšem pochutnávají jen velmi zřídka. Je však dobře využitelná jako životabudič.

Výběr kávy - Arabica nebo Robusta?

Výběr je tedy na Vás – pokud patříte mezi gurmány a rádi si dopřejete vysoce kvalitní výběrovou kávu, kterou si vychutnáte pro její chuťové nuance a jemnost - nelze jinak než doporučit kávu druhu Arabica.

Pokud ovšem patříte mezi tu část populace, která hrnek kávy užívá pouze jako jakýsi stimulant v podobě dodávky kofeinu, tak káva druhu Robusta určitě není špatnou volbou.