Jakou zvolit hrubost mletí kávy

Každý milovník kávy si rád připraví lahodný nápoj z čerstvě namletých zrnek. Kromě výchozích podmínek, jako jsou země původu či nadmořská výška, je chuť kávy ovlivněna několika faktory. Velmi podstatný faktor je ten, jestli je čerstvě namletá, proto je nejlepší umlít ji těsně před samotnou přípravou a získat tak z chuti to nejlepší. Jestli jste skutečný fajnšmejkr, nikdy byste nekoupili už předem namletou kávu. Taková je už zvětralá a navíc nemusí vyhovovat stupni mletí, který je třeba pro konkrétní přípravu kávy.

Jak umlít kávu? K namletí kávy na správnou hrubost musí být kávomlýnek správně nastaven. Je rozdíl mezi druhy mlýnků. Používané jsou sekáčky i mlýnky s mlecími kameny. Pokud chcete docílit několika jemně se odlišujících stupňů mletí, určitě použijte mlýnek s mlecími kameny. Ze sekáčku nikdy nebude káva tak jemně namletá jako v ručním mlýnku a hrubost nebude rovnoměrná. 

Jaký mlýnek na kávu použít?

  1. Používejte kvalitní ruční kávomlýnek nebo elektrický mlýnek s mlecími kameny

  2. Sekáčky na kávu nikdy neumelou kafe rovnoměrně

  3. I přesto, že koupě už namleté kávy není ideální variantou, pořád je to lepší, než použít sekáček

Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jiný druh mletí. Čím kratší čas louhování zrn, tím jemnější mletí.

Jaké jsou hrubosti mletí kávy pro konkrétní přípravu?

Vyberte a naučte se tu správnou míru namletí kávy s ohledem na používané způsoby přípravy kávy.

1) Velmi jemné mletí kávy

Velmi jemné mletí kávy se doporučuje pro přípravu turecké kávy v džezvě. Konzistence je podobná hladké mouce či prášku.

2) Jemné mletí kávy

Jemné mletí kávy se hodí na přípravu espressa. Hrubost je jako jemnější kuchyňská sůl. Pokud koupíte už namletou kávu, pravděpodobně bude takto mletá.

3) Středně jemné mletí kávy

Středně jemné mletí je asi nejběžnější. Používá se na moka konvičku , přípravu v dripu nebo v aeropressu (při době přípravy 2-3 min). Je trošku jemnější než písek, ale ne tak jemná, jako jemně mletá.

4) Střední mletí kávy

Střední mletí je zlatý střed mezi jemným a hrubým mletím. Používá se taktéž na drip, při přípravě ve vakuum potu nebo pro aeropress (3+ více minut příprava). Konzistence je jako písek.

  • Vacuum pot

  • Aeropress (doba přípravy 3+ více minut)

  • Drip

5) Středně hrubé mletí kávy

Středně hrubé mletí se hodí na Chemex nebo Clever dripper. Hrubost kávy je jako hrubý písek (trochu hrubější než střední mletí).

  • Chemex

  • Clever dripper

6) Hrubé mletí kávy

Hrubé mletí se doporučuje pro french press. Takto namletá káva vypadá jako mořská sůl. Pro přípravu ve frenchpressu je lepší mít hruběji namletou kávu – zrnka posléze neproniknou skrze sítko do nápoje a sedlina zůstane dole.

  • French press

  • Cold brew

TIP: Určitě se nebojte experimentovat! Vyplatí se umlít kávu čerstvou a časem dostanete do oka jemné odlišení jednotlivých hrubostí.

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Vyberte si z naší nabídky kvalitních mlýnků na kávu.

Související produkty

Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB) Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB) 2
Skladem
Mlýnky Hario

Hario MINI MILL SLIM PLUS (MSS-1DTB)

Hario Mini Mill Slim PLUS je nová verze oblíbeného mlýnku Mini Mill Slim s vylepšenou šestihrannovou klikou v elegantním tmavě dýmovém provedení.
Skladem
554 Kč
Mlýnek Baratza Encore Mlýnek Baratza Encore 2
Skladem
Mlýnky

Mlýnek Baratza Encore černý

Elektrický mlýnek Baratza Encore s kónickými mlecími kameny vhodný pro všechny alternativní přípravy filtrované kávy i espresso. Nastavení hrubosti mletí: 40 stupňů. Barva: černá.
Skladem
3 720 Kč
Mlýnek Hario Canister (CMHN-4) Mlýnek Hario Canister (CMHN-4) 2
Skladem
Mlýnky Hario

Mlýnek Hario Canister (CMHN-4)

Nejnovější verze ručního mlýnku Hario Canister (CMHN-4) s keramickými mlecími kameny, nastavitelnou hrubostí mletí a velkou těsněnou nádobou pro uchování čerstvě namleté kávy.
Skladem
1 199 Kč
Další články autora
Dominik Škoda

Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 11 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.