Každý milovník kávy si rád připraví lahodný nápoj z čerstvě namletých zrnek. Kromě výchozích podmínek, jako jsou země původu či nadmořská výška, je chuť kávy ovlivněna několika faktory. Velmi podstatný faktor je ten, jestli je čerstvě namletá, proto je nejlepší umlít ji těsně před samotnou přípravou a získat tak z chuti to nejlepší. Jestli jste skutečný fajnšmejkr, nikdy byste nekoupili už předem namletou kávu. Taková je už zvětralá a navíc nemusí vyhovovat stupni mletí, který je třeba pro konkrétní přípravu kávy.

K namletí kávy na správnou hrubost musí být mlýnek správně nastaven. Je rozdíl mezi druhy mlýnků. Používané jsou sekáčky i mlýnky s mlecími kameny. Pokud chcete docílit několika jemně se odlišujících stupňů mletí, určitě použijte mlýnek s mlecími kameny. Ze sekáčku nikdy nebude káva tak jemně namletá, jako v ručním mlýnku a hrubost nebude rovnoměrná. 

Jaký mlýnek na kávu použít?

  • Používejte mlýnek s mlecími kameny

  • Sekáčky nikdy neumelou kafe rovnoměrně

  • I přesto, že koupě už namleté kávy není ideální variantou, pořád je to lepší, než použít sekáček

A jaké jsou hrubosti mletí pro konkrétní přípravu?

Každý způsob přípravy vyžaduje jiný druh mletí. Čím kratší čas louhování, tím jemnější mletí.

Velmi jemné mletí

se doporučuje pro přípravu turecké kávy v džezvě. Konzistence je podobná hladké mouce či prášku.

  • džezva

Jemné mletí

se hodí na přípravu espressa nebo aeropressu (při době přípravy 1-2 min). Hrubost je jako trochu jemnější kuchyňská sůl. Pokud koupíte už namletou kávu, pravděpodobně bude takto mletá.

  • Espresso

  • Aeropress (doba přípravy 1-2 min)

Středně jemné mletí

je asi nejběžnější. Používá se na přípravu v dripu nebo v aeropressu (při době přípravy 2-3 min). Je trošku jemnější než písek, ale ne tak jemná, jako jemně mletá.

  • Drip

  • Aeropress (doba přípravy 2-3 min)

Střední mletí

je zlatý střed mezi jemným a hrubým mletím. Používá se taktéž na drip, při přípravě ve vakuum potu nebo pro aeropress (3+ více minut příprava). Konzistence je jako písek.

  • Vacuum pot

  • Aeropress (doba přípravy 3+ více minut)

  • Drip

Středně hrubé mletí

se hodí na moka konvičku, Chemex nebo Clever dripper. Hrubost je jako hrubý písek (trochu hrubější než střední mletí).

  • Moka konvička

  • Chemex

  • Clever dripper

Hrubé mletí

se doporučuje pro french press. Takto namletá káva vypadá jako mořská sůl. Pro přípravu ve frenchpressu je lepší mít hruběji namletou kávu – zrnka posléze neproniknou skrze sítko do nápoje a sedlina zůstane dole.

  • French press

Určitě se nebojte experimentovat! Vyplatí se umlít kávu čerstvou a časem dostanete do oka jemné odlišení jednotlivých hrubostí.