Každý milovník kávy si rád připraví lahodný nápoj z čerstvě namletých zrnek. Kromě výchozích podmínek, jako jsou země původu či nadmořská výška, je chuť kávy ovlivněna několika faktory. Velmi podstatný faktor je ten, jestli je čerstvě namletá, proto je nejlepší umlít ji těsně před samotnou přípravou a získat tak z chuti to nejlepší. Jestli jste skutečný fajnšmejkr, nikdy byste nekoupili už předem namletou kávu. Taková je už zvětralá a navíc nemusí vyhovovat stupni mletí, který je třeba pro konkrétní přípravu kávy.

Jak umlít kávu? K namletí kávy na správnou hrubost musí být kávomlýnek správně nastaven. Je rozdíl mezi druhy mlýnků. Používané jsou sekáčky i mlýnky s mlecími kameny. Pokud chcete docílit několika jemně se odlišujících stupňů mletí, určitě použijte mlýnek s mlecími kameny. Ze sekáčku nikdy nebude káva tak jemně namletá jako v ručním mlýnku a hrubost nebude rovnoměrná. 

Jaký mlýnek na kávu použít?

  1. Používejte kvalitní ruční kávomlýnek nebo elektrický mlýnek s mlecími kameny

  2. Sekáčky na kávu nikdy neumelou kafe rovnoměrně

  3. I přesto, že koupě už namleté kávy není ideální variantou, pořád je to lepší, než použít sekáček

Každý způsob přípravy kávy vyžaduje jiný druh mletí. Čím kratší čas louhování zrn, tím jemnější mletí.

Jaké jsou hrubosti mletí kávy pro konkrétní přípravu?

Vyberte a naučte se tu správnou míru namletí kávy s ohledem na používané způsoby přípravy kávy.

1) Velmi jemné mletí kávy

Velmi jemné mletí kávy se doporučuje pro přípravu turecké kávy v džezvě. Konzistence je podobná hladké mouce či prášku.

  • džezva

2) Jemné mletí kávy

Jemné mletí kávy se hodí na přípravu espressa nebo přípravu aeropressu (při době přípravy 1-2 min). Hrubost je jako trochu jemnější kuchyňská sůl. Pokud koupíte už namletou kávu, pravděpodobně bude takto mletá.

  • Espresso

  • Aeropress (doba přípravy 1-2 min)

3) Středně jemné mletí kávy

Středně jemné mletí je asi nejběžnější. Používá se na přípravu v dripu nebo v aeropressu (při době přípravy 2-3 min). Je trošku jemnější než písek, ale ne tak jemná, jako jemně mletá.

  • Drip

  • Aeropress (doba přípravy 2-3 min)

4) Střední mletí kávy

Střední mletí je zlatý střed mezi jemným a hrubým mletím. Používá se taktéž na drip, při přípravě ve vakuum potu nebo pro aeropress (3+ více minut příprava). Konzistence je jako písek.

  • Vacuum pot

  • Aeropress (doba přípravy 3+ více minut)

  • Drip

5) Středně hrubé mletí kávy

Středně hrubé mletí se hodí na moka konvičkuChemex nebo Clever dripper. Hrubost kávy je jako hrubý písek (trochu hrubější než střední mletí).

6) Hrubé mletí kávy

Hrubé mletí se doporučuje pro french press. Takto namletá káva vypadá jako mořská sůl. Pro přípravu ve frenchpressu je lepší mít hruběji namletou kávu – zrnka posléze neproniknou skrze sítko do nápoje a sedlina zůstane dole.

  • French press

TIP: Určitě se nebojte experimentovat! Vyplatí se umlít kávu čerstvou a časem dostanete do oka jemné odlišení jednotlivých hrubostí.

Vyberte si z naší nabídky kvalitních mlýnků na kávu.