čerstvá kávaVelmi často se u nás v obchůdku setkáváme s tím, že si zákazník chce koupit čerstvě praženou kávu, ale nechce, aby byla kyselá. Domníváme se, že tento pocit se v každém takovém novém zákazníkovi vybudoval dlouhodobým pitím nekvalitní a staré kávy z obchodních řetězců.

Taková kyselá káva opravdu není dobrá a bez cukru a bez mléka je téměř nepitelná. Rozhodně se ale její chuť nedá svádět na přirozenou kyselost kávy (aciditu).

Proč je káva kyselá

Zamysleli jste se někdy nad tím, co je to vlastně káva? Asi si řeknete, káva je prostě káva. Káva je jednoduše ovoce. A stejně jako většina ovoce, má i káva svoji přirozenou kyselost.

Jakby taky ne. Pokud si při procházce lesem nasbíráte lesní maliny či borůvky, ani by Vás nenapadlo, že je jejich přirozená lehká kyselost na škodu. S kávou je to úplně stejné.

Dobrá káva by měla být především vyvážená. Lehký nádech kyselosti by měl být vystřídán opojným sladkým dozvukem.

Jak omezit kyselost kávy

Kupujte si čerstvě upraženou kávu a máte z poloviny vyhráno. Zjistíte, jaké všechny chutě a vůně si v jednom šálku kávy můžete najít a už se Vám nebude chtít tlumit chuť kávy cukrem či mlékem. Přirozená lehká kyselost Vám v kávě připravené z čerstvě upražených zrn bude chutnat stejně, jako když zakousnete svoje oblíbené letní ovoce.

Další možné důvody

  • Rovněž pokud voda kávou při extrakci protéká příliš rychle, pak nestihnou do vody přejít všechny látky. Výsledkem je pak mdlá chuť s kyselými tóny.
  • Pokud jsou kávová zrna příliš hrubě namletá, propustí vodu příliš rychle s výsledkem kyselé kávy.
  • To může umocnit ještě nízká teplota vody při průtoku.
  • Daná kávová zrna pochází z určitého regionu, který dává ovocnější specifikaci chutí.

Oblíbené kávy bez kyselosti