Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Ve světě kávy byste jen obtížně hledali druh, s nímž se pojí tolik kontroverzních názorů, jako je tomu v případě kávy cibetkové, známé také pod exotickým názvem kopi luwak coffee. A přitom, jak už to tak bývá, začalo všechno náhodou…

Historie cibetkové kávy

Káva byla ekonomicky zajímavou plodinou už v 18. století, tedy v době, kdy ostrovy jako Jáva či Sumatra tvořily součást holandských kolonií. Domorodci, kteří pracovali na kávových plantážích, měli samozřejmě přísně zakázáno si kávové boby odnášet pro vlastní použití. A právě oni si všimli, že v exkrementech drobné šelmy cibetky palmové, které si ráda pochutnává na plodech kávovníku, zůstávají kávová zrna prakticky netknutá.

Začali je tedy sbírat, čistit, pražit a pochutnávali si na kávě, za kterou dnešní gurmáni platí dechberoucí sumy. Majitelé plantáží možná zpočátku ohrnovali nos nad kávou svých zaměstnanců, ale bezpochyby jen do té doby, než ji sami ochutnali. Zrodil se…

Fenomén cibetkové kávy

Nestravitelné kávové zrno prochází ve střevech cibetky procesem podobným fermentaci. Působí na něj trávicí enzymy a díky nim se bílkoviny štěpí na kratší peptidy, případně rovnou na jednotlivé aminokyseliny. Konzumenta ovšem spíš než chemický proces, zajímá výsledek – tedy v čem je chuť této kávy jiná, respektive lepší, ne-li – jak tvrdí někteří „experti“ – nejlepší.

Fermentací se kávové zrno zbaví hořkých látek, výsledná káva by tedy měla být velmi aromatická a jemná. Jste v pokušení ji ochutnat? Po přečtení následujících řádků vám možná v ústech překvapivě zhořkne.

Co na to cibetky?

Těm divoce žijícím by jistě nijak zvlášť nevadilo, že se někdo prochází pralesem a sbírá jejich exkrementy. Bylo by ale naivní domnívat se, že dnešní cibetková káva pochází výhradně z trusu volně žijících cibetek. V praxi to tedy znamená chov v zajetí, cibetky žijí v klecích, nezřídka kdy ve značně nevyhovujících podmínkách.

Už samotná skutečnost, že jsou samotářské a výrazně teritoriální, vypovídá o tom, že život v malé kleci, v těsné blízkosti dalších zvířat stejného druhu, pro ně není přirozený ani příjemný. Kávovými boby jsou pak mnohdy krmeny násilně. Trochu smutný příběh kávy, kterou její originalita a „nedostupnost“ vynesla na piedestal, co říkáte?

Rozhodnutí, zda byste si takovou kávu uměli v klidu a pohodlí vychutnat, už necháme jen na vás. Můžeme vám ale nabídnout náhradu s chutí cibetkové kávy.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.