Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

…které tři druhy kávy umí udělat největší vítr v peněžence?

Moderní svět si libuje v nezvyklostech, výjimečnostech a jedinečnostech, přičemž touha mít něco neobvyklého, kombinovaná s ochotou za to zaplatit dechberoucí částky, se nevyhýbá ani kávě.

  1. místo – BLACK IVORY

za 1 kg zaplatíte kolem 2 500 amerických dolarů

Pokud jste na zlatou medaili tipovali tzv. cibetkovou kávu, měli byste vědět, že ji v roce 2012 na pomyslném trůnu vystřídala tzv. káva sloní, která pochází ze severního Thajska. I v tomto případě se jedná o kávu, která se do kávovaru dostává až poté, co prošla trávicím traktem jiného savce (slona).

V případě kávy Black Ivory jsou slonům ke konzumaci nabízeny jen nejkvalitnější plody Arabica, přičemž z 33 kilogramů kávových plodů vznikne 1 kilogram výsledného produktu.

Tuto sloní kávu nabízí výhradně vybrané luxusní hotely a michelinské restaurace na Maledivách a v Thajsku, není tedy pochyb, že si její specifickou chuť (údajně vyniká čokoládovými tóny a naprosto postrádá jakékoliv stopy hořkosti) vychutnávají jen vyvolení.

  1. místo – KOPI LUWAK

za 1 kg zaplatíte až 1 300 amerických dolarů

Pod názvem „kopi luwak“ se neskrývá nic jiného než káva „cibetková“. Tedy káva, na které si před pražením pochutnali drobní kunovití savci ovíječi skvrnití. Ti si svůj hmyzí jídelníček rádi zpestřují plody kávovníku. Pecku (tzn. kávové zrno) ovšem nestráví, ale ve fermentovaném stavu vyloučí. Fermentací v trávicím traktu cibetek se káva kopi luwak zbavuje hořkých látek a z takto „upravených“ zrn se tedy po upražení připraví jemná, aromatická káva netradiční chuti.

Roční produkce cibetkové kávy činí podle zdrojů kolem 250 kilogramů, což je bezpochyby i jeden z důvodů její vysoké ceny. A dost možná vás už napadlo, že ne vždy bude taková káva pocházet z trusu volně žijících cibetek. Často jsou tato zvířata chovaná uměle na farmách v poměrně diskutabilních podmínkách nezřídka kdy za hranicí týrání. Pak si samozřejmě musí každý konzument srovnat s vlastním svědomím, jestli je pro něj riziko, že by jeho káva kopi luwak mohla být vykoupena utrpením zvířat, únosné.

  1. místo – FINCA EL INJERTO

za 1 kg zaplatíte 1 100 amerických dolarů

Této kávě Finca el injerto z Guatemaly se přezdívá „královna kvality“, pochází z BIO rodinné farmy zohledňující ekologické zemědělské postupy. Jde o první kávovou farmu v Guatemale, která se může pochlubit certifikátem „CO2 Neutral“. Rodina Aguirre pěstuje svoje kávovníky ve vysoké nadmořské výšce, pod korunami stromů a na velmi úrodných půdách. Jejich plody jsou charakteristické velmi malými zrnky.

V závěsu za medailisty byste mohli nalézt například:

  • Káva SAINT HELENA pocházející z ostrova, kde strávil poslední roky života Napoleon Bonaparte. Vyniká jemnou květinovou vůni s tóny citrusu a karamelu.

  • Káva HACIENDA LA ESMERALDA pěstovanou na jihozápadních svazích Panamy. Sklízí se výhradně ručně a její chuť je příjemně oříšková s nádechem hořké čokolády.

  • Káva OSPINA rostoucí v tropických pralesech kolumbijských And. Půda bohatá na sopečný popel jí evidentně prospívá. Tuto úrodnou lokalitu si v roce 1835 vybral sám zakladatel farmy Mariano Ospina Rodriguez. Právě jeho zásluhou začala Kolumbie záhy produkovat jednu z nejkvalitnějších káv světa.

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.
Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.