Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Abyste si mohli svou oblíbenou kávu opravdu vychutnat, musíte náležitě pečovat o kávovar, v němž nápoj připravujete.

Proč odvápňovat kávovar?

Jednoduše proto, že když chcete po kávovaru, aby bezchybně fungoval, musíte mu k tomu poskytnout podmínky. Podobně jako když pravidelně servisujete auto, je dobré ve vhodných intervalech čistit kávovar. Nabízí se otázka, jak často takový servis provádět. To ale samozřejmě záleží na řadě faktorů:

  • frekvence používání kávovaru – je rozdíl, jestli kávovar denně vyprodukuje dva nebo dvanáct šálků kávy, čím častěji je používán, tím kratší by měly být intervaly čištění, obvykle se u domácích kávovarů doporučuje interval 3-6 měsíců;

  • tvrdost vody – pokud máte tvrdou vodu bohatou na minerály (zejména vápník), musíte počítat s intenzivnější tvorbou usazenin v kávovaru a s nutností častějšího čištění.

Jak usazeniny kávovaru škodí?

V první řadě mohou narušit správnou funkci spotřebiče. Pokud se vyskytují na topném tělese, pak zpomalí proces ohřívání vody, takže kávovar spotřebuje na přípravu kávy více energie. Postupem času by pak usazeniny mohly zásadně poškodit topné těleso a spotřebič tak zcela vyřadit z provozu.

Dále je nutné si uvědomit, že usazeniny mohou být místem, kde dochází k namnožení škodlivých bakterií, které se pak vyplavují do hotového nápoje.

A v neposlední řadě mohou usazeniny negativně ovlivnit výslednou chuť kávy.

Jak se jich zbavit a co použít

Ideální je použít k odvápnění kávovaru speciální čistící prostředek. Samozřejmě narazíte na řadu postupů, jak kávovar vyčistit pomocí octa či kyseliny citrónové, ale měli byste vědět, že s ohledem na zachování funkce spotřebiče musí být obě látky použity ve správné koncentraci, tzn. naředěné.

Kvalitní odvápňovače jsou určeny přímo k těmto účelům a vy tak máte jistotu, že kávovaru neublíží.

Postup zvolte v souladu s návodem k použití, který najdete na zvoleném čistícím prostředku. Obecně platí, že:

  • nádržku na vodu naplníte roztokem odvápňovače;

  • zapnete kávovar a necháte vodu s odvápňovacím roztokem protéct;

  • nádržku dobře vypláchnete, naplníte čistou vodou, opět kávovar zapnete a všechnu vodu necháte protéct;

  • postup z předchozího bodu zopakujte 2-3x, abyste ze spotřebiče odstranili veškerý čistící roztok.

Pokud potřebujete odstranit vodní kámen a jiné nečistoty z příslušenství kávovaru (sítko či jednotlivé součástky páky, kávomlýnek atd.), můžete je ponořit do odvápňovacího roztoku (obvykle postačí na cca 30 minut), očistit štětcem a pak důkladně opláchnout tekoucí vodou.

Starejte se o svůj kávovar a on se na oplátku postará o to, abyste měli na stole vždy skvělou kávu.

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.
Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.

Příslušenství pro odvápnění kávovaru: