Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Diabetici jsou spoutáni řadou dietních nařízení. Řadí se mezi ně i pití kávy? Pojďme se společně podívat, jakým způsobem může oblíbený nápoj ovlivnit diagnózu jménem cukrovka a hladinu cukru v krvi.

KÁVA A CUKROVKA SPOLUHRÁČI NEBO PROTIVNÍCI?

V České republice je skoro milion diabetiků. Současně statistiky udávají, že více než polovina naší populace vypije denně dva a více šálků kávy. Ačkoliv se průzkumy nevěnují tomu, kolik lidí spadá do obou jmenovaných skupin, rozhodně jich nebude málo.

Vzhledem k tomu, že samotná podstata onemocnění spočívá v narušení metabolismu glukózy a produkce inzulínu (případně je ve hře inzulínová rezistence), nabízí se otázka.

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Jak káva ovlivňuje hladinu glukózy a inzulínu?

Díky studii z roku 2004 víme, že když byly pacientům s diabetem II. typu před jídlem podávány kofeinové tablety, došlo u nich k výraznějšímu navýšení hladiny glukózy po jídle. Současně byly sledovány příznaky inzulínové rezistence.

Dnes jsou odborníci přesvědčeni, že svůj podíl má v tomto směru i genetika. Právě v genech máme zakódováno, jak naše tělo zpracovává kofein a zda je současně ovlivněna hladina krevního cukru. Lidé, kteří metabolizují kofein pomaleji, vykazují vyšší hladinu cukru v krvi než ti, jejichž organismus zpracovává kofein ve svižnějším tempu.

Poměrně zásadní je samozřejmě informace, že v původní studii byly sledovaným jedincům podávány kofeinové tablety, tzn. nepili kávu. A káva není jen zdrojem kofeinu, nabízí i řadu cenných, prospěšných látek.

Ačkoliv tedy káva coby zdroj kofeinu může narušit inzulínovou senzitivitu, což samozřejmě u diabetiků není vůbec žádoucí, obsahuje tento nápoj současně hořčík, chrom a polyfenoly – tzn. látky, které inzulínovou senzitivitu zlepšují, tudíž mohou účinky kofeinu v tomto směru potlačit.

Kdo si láme hlavu s otázkami?

Jak může kofein navýšit hladinu krevního cukru?

Tomu rádi odpovíme. Kofein coby silný stimulant podporuje vylučování adrenalinu, který signalizuje játrům, aby uvolnila uskladněnou glukózu. To je princip přílivu energie, kterou cítíte po vypití kávy. Skutečnost, že se do krve dostává další cukr, ale může být pro diabetika samozřejmě nežádoucí.

Bezpečné dávky kofeinu při diabetu?

Obecná doporučení neexistují. Dávka, se kterou se jeden cukrovkář v pohodě srovná, může být pro jiného riziková. A navíc musíte počítat s tím, že kofein není obsažený jenom v kávě, skrývá se i v jiných nápojích či dokonce potravinách. Diabetici tedy musí při čtení etiket věnovat pozornost nejenom obsahu cukrů, ale také přítomnosti kofeinu.

Pozor, co do kávy přidáváte

Protože málokdo pije kávu jen černou bez cukru a mléka, je třeba věnovat pozornost i příměsím, jimiž kávu dochucujete. U diabetiků samozřejmě není slazení kávy klasickým cukrem žádoucí. Nabízela by se jim tedy umělá sladidla, ale například v případě sukralózy se v posledních letech hodně mluví o tom, že i ona může negativně ovlivnit hladinu cukru v krvi. Co se týče mléka, to v malém množství obvykle neškodí, nesmíte to ale přehánět.

Účinná prevence není totéž, co efektivní léčba

Díky provedeným výzkumům víme, že pravidelná konzumace kávy snižuje riziko rozvoje diabetu II. typu. Pokud ovšem již máte cukrovku diagnostikovanou, může se stát, že pitím kávy snižujete svou inzulínovou senzitivitu, tzn. schopnost těla reagovat na inzulín. A to už je u diabetika alarmující účinek.

Jsou ovšem pacienti, kteří tímto způsobem na kávu, resp. kofein nereagují, takže není možné jednoznačně prohlásit, že by se diabetici měli kávy vzdát. Místo toho by každý pacient měl otázku konzumace svého oblíbeného nápoje probrat s lékařem.

Časté otázky:

  1. Může káva zvyšovat riziko vzniku cukrovky?
    I když káva může zvyšovat hladinu cukru v krvi u některých lidí, studie ukazují, že střední až vysoká konzumace kávy je spojena s nižším rizikem vzniku typu 2 cukrovky.
  2. Je pro diabetiky bezpečné pít kávu?
    Ano, pro diabetiky je bezpečné pít kávu, ale měli by být opatrní s přidaným cukrem a mlékem, které mohou zvyšovat hladinu cukru v krvi. Diabetici by měli také sledovat celkovou konzumaci kofeinu, protože to může ovlivnit hladinu cukru v krvi u některých jedinců.
  3. Existuje nějaký druh kávy, který je pro diabetiky nejvhodnější?
    Většina druhů kávy může být pro diabetiky vhodná, pokud se konzumuje v mírném množství a bez přidaných sladidel a mléka. Nicméně, některé studie ukazují, že káva s vysokým obsahem antioxidantů, jako je například káva z odrůdy arabika, může být pro diabetiky výhodnější.
Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.

Zdroje:

https://diabetesjournals.org/care/article/27/8/2047/23381/Caffeine-Impairs-Glucose-Metabolism-in-Type-2

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29569539/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7014832/#:~:text=Ingestion%20of%20these%20artificial%20sweeteners,activity%20due%20to%20insulin%20resistance .