Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies

Podobně jako řadu jiných produktů i výběrovou kávu můžete koupit v tzv. BIO kvalitě. Nabízí se samozřejmě otázka, zda přínos pro konzumenta potažmo planetu stojí za vynaložené peníze.

Co vám tedy BIO káva může nabídnout?

Jako by nestačilo, že máte volit mezi jednotlivými odrůdami, značkami a pražírnami, konzumenti kávy stojí mimo jiné před otázkou, zda vybrat kávu konvenční (běžně pěstovanou) nebo organickou, splňující nároky na tzv. BIO kvalitu. Správné rozhodnutí můžete učinit na předpokladu, že budete mít k dispozici dostatek potřebných informací.

Vzhledem k tomu, že káva patří k vysoce žádaným komoditám, k pokrytí celosvětové poptávky se ročně vypěstovat více než devět miliard kilogramů kávy.

Jak se liší podmínky pro pěstování kávy konvenční vs. organické?

Pro konvenční pěstování se většinou používají odrůdy, kterým vyhovuje přímé slunce. Rostou na rozlehlých polích (často v lokalitách po vykácených pralesech), kde není možné počítat s dostatečnou přirozenou obranou proti škůdcům (ptáci či ještěrky lovící hmyz atd.) a chorobám, což si vyžádá použití chemické ochrany (insekticidy, pesticidy, herbicidy). Pro zvýšení výnosů jsou taková pole hnojena umělými hnojivy.

Oproti tomu organická káva BIO obvykle pochází z odrůd rostoucích ve stínu stromů, které se kvůli nim nemusí kácet. Sklizeň pak samozřejmě není tak rychlá a pohodlná, takže pěstitel nemůže počítat s tak vysokými výnosy. Pro udržení bio kvality také není možné používat syntetická hnojiva ani kávovníky ošetřovat chemickými postřiky. Pěstování takové kávy je náročnější a výsledný produkt logicky dražší.

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Vyplatí se vám investovat více peněz za kávu v BIO kvalitě?

Aneb v čem má BIO káva navrch? BIO káva především obsahuje více cenných antioxidantů. V rámci provedené studie bylo prokázáno, že obsahem antioxidantů a také antioxidační aktivitou je na tom organická káva lépe než káva konvenční. Nicméně vždy je třeba vzít v potaz i další faktory, jako je pražení kávy a způsob přípravy kávy.

Zcela nezanedbatelnou skutečností ovšem je, že nákupem organické kávy prospějete životnímu prostředí.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.

Zdroje:

Barstow, Cynthia. The Eco-foods Guide: What’s Good for the Earth Is Good for You. Gabriola, B.C.: New Society, 2002

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7222172/

BIO produkty