- Dominik Škoda
- 21358 zobrazení
- 0 Komentáře
Velmi stará metoda přípravy kávy, která u nás není moc neznámá, avšak ve světě se v ní dokonce soutěží. Káva z džezvy chutná úplně jinak, než káva ze zalévané, či tlakové extrakce. Sedlina se zde neodděluje od extraktu, jako je tomu v případě ostatních způsobů přípravy.
Poněkud zvláštní je též slazení kávy a přidávání koření při přípravě, vychází však z dlouhé tradice. Káva z džezvy přirozeně obsahuje sedlinu v nápoji, což nemusí všem vyhovovat. Také je nutno hlídat celý proces přípravy, aby nám káva nepřetekla :-) Přináší ale i mnoho výhod viz níže.
Proč džezva | Hrubost mletí | Návod k přípravě | Vše k přípravě
PROČ SI PŘIPRAVOVAT DŽEZVU?
- odlišná chuť od jiných způsobů přípravy
- tradice přípravy
- džezva se též hodí jako ozdoba interiéru či kuchyně
- nenáročná údržba
HRUBOST MLETÍ: velmi jemné
Ideální je umlít si kávu vždy čerstvou těsně před každou přípravou. Na džezvu se výběrová káva mele úplně jemně až na prach, takové mletí v podstatě doma nelze na běžném mlýnku docílit, proto lze buď doporučit mletí v obchodě (například u nás). Při domácím mletí můžete kávu namlít hruběji a poté rozdrtit v hmoždíři, případně pořídit jeden z mála vhodných mlýnků jako je Lodos Istanbul.

JAK PŘIPRAVIT KÁVU V DŽEZVĚ?
✔ Celkový čas přípravy: do 3 minut
✔ Množství kávy: ideálně 6 gramů / 50ml, káva z džezvy se tradičně pije v menších šálcích, avšak lze dělat i větší porce, je to jen na vás :-)
Návod jak na přípravu kávy pomocí džezvy
- Pro přípravu kávy v džezvě je zapotřebí umlít kávová zrna co nejjemněji, až do podoby pudru, případně pořídit rovnou již kávu namletou, například kávu Efendi z Turecka.
- Pro přípravu té správné turecké kávy se sladkou kořeněnou chutí položte džezvu na zdroj tepla, přidejte cca 20ml vody, cukr a koření (například kardamom).
- Počkejte, až se voda s cukrem začne vařit a vznikne karamel. Na jeden šálek kávy se zpravidla dávkují dvě lžičky kávy a jedna lžička cukru. Tento krok však můžete přeskočit a připravit v džezvě pouze samotnou kávu.
- Přidejte kávu a dolijte zbytek vody do dvou třetin džezvy.
- Počkejte, až se káva začne vařit a dokud nedojde pěna až po okraj džezvy. Poté džezvu odebereme z vařiče a malé množství pěny přidáme do šálků.
- Kávu opět přivedeme k varu a opakujeme ještě dvakrát stejný postup. Kávu jsme tedy přivedli k varu 3x.
- Kávu z džezvy dáme chvilku stranou a ponecháme 30s v klidu tak, aby sedlina poklesla. Můžeme s džezvou zakroužit, aby se káva smyla ze stěn.
- Kávu nalijeme do šálků.
CHCETE KOUPIT DŽEZVU?
-
Další metody přípravy kávy
- Příprava kávy ve french pressu
- Příprava kávy Cold brew (studená káva)
- Příprava kávy v moka konvici
- Příprava kávy ve Vacuum pot
- Příprava filtrované kávy
- Příprava kávy - Espresso - kompletní manuál
- Příprava kávy v Aeropressu
- Příprava zelené kávy s pražením
- Příprava vietnamské kávy
- Nápoje z espressa
- Příprava kávy v Chemexu
- Příprava yerba maté v kalabase
- Ledová káva - recepty na 6 způsobů
- Příchutě do kávy
- Příprava kávy flat white
- Příprava kávy frappé
- Příprava kávy batch brew
- Příprava kávy espresso tonic
- Příprava kávy cappuccino
- Příprava caffe latte
- Příprava latte macchiato
- Příprava espresso macchiato
- Příprava kávy ristretto
- Příprava espresso doppio
- Příprava kávy americano
- Příprava kávy lungo
Komentáře (0)