V Itálii, kde se zrodila vůbec první moka konvička na světě, je součástí více jak 90 % všech domácností. I u nás se ale nyní stává moka konvička jednou z nejprodávanějších alternativních příprav kávy. Proto se Vám tímto článkem pokusíme pomoci s výběrem konvičky tak, abyste z ní měli co největší požitek.

Jakou mi připraví kávu?

Když si Alfonso Bialetti nechal v roce 1933 patentovat první moka konvičku, legendární moka konvičky Bialetti byly na světě. K tomuto vynálezu ho dovedla touha umožnit každému obyvateli Itálie, aby si lahodné espresso, na které je zvyklý z kavárny, mohl připravit i v pohodlí domova. Káva, kterou Vám moka konvička připraví bude silná a v malém objemu cca 50ml na 1 šálek. Ze všech alternativních příprav kávy (doporučujeme výběrovébude kvalitnímu espressu skutečně nejblíže.

Moka konvice hliníková nebo nerezová?

První otázku, kterou by si každý měl před nákupem svoji první moka konvičky položit, je volba materiálu. Vůbec první vyráběné Bialettky byly z hliníku. Důvod byl vcelku zajímavý. Itálie měla velké zásoby bauxitu, ze kterého se hliník získává, a aby Mussolini přinutil Italy k jeho využití, prohlásil hliník jako italský národní kov. Nerezová ocel byla pro Italy zapovězená.

Hliník má však oproti nerezu malou výhodu. Skvěle vede teplo a po krátkém čase se vnitřek hliníkového kávovaru potáhne patinou, díky které si konvička zanechá příjemné kávové aroma, a káva z ní mnohým lidem chutná o něco lépe.

Největší obavy co se týče hliníku mají lidé z jeho účinků na lidské zdraví. Potravinářský hliník, ze kterého se však vyrábí dnešní hliníkové nádobí, nemá nic společného s hliníkovými příbory a nádobím, které znala naše předešlá generace. Pokud si v konvičce uvaříme každý den jednu dvě kávy, není důvod k obavám.

Hliníkovou moka konvičku můžete použít na jakýkoliv typ sporáku kromě indukční desky. Bude Vám tedy fungovat na plynu, varné desce, sklokeramické desce.

Pokud sháníte moka konvičku na indukci, je Váš výběr omezen na moka konvičky nerezové. Vybrat si můžete mezi konvičkami celonerezovými, nebo konvičkami, které mají nerezovou alespoň spodní část. Horní část už může být z hliníku, keramiky apod.

Moka konvička na kolik šálků?

Pokud jste se už rozhodli pro materiál, přichází na řadu volba velikosti moka konvičky. V našem obchodě se často setkáváme se zákazníky, kteří mají tendenci koupit konvičku co největší, aby si v ní udělali kávu jak sami, tak pokud přijde početná návštěva.

Příprava kávy v moka konvici má však určitá svá specifika. Abyste si připravili kávu tak, jak by měla z moka konvičky chutnat, měli byste:

  1. do spodní nádobky nalít tolik vody, kolik se vejde po bezpečnostní ventil
  2. trychtýř naplnit celý namletou kávou a zarovnat, nestlačovat
  3. poměr kávy a vody by měl být 1:11

Alchymie přípravy kávy v moka konvičce je ještě o malinko složitější, ale o tom si můžete přečíst v klidu článek o Přípravě kávy v moka konvici. Tato 3 pravidla je však mít na paměti.

 

Pokud si koupíte konvičku na 6 šálků a budete si v ní chtít připravit pouze 2 šálky, intuitivně budete dávat méně vody i méně kávy. V konvičce pak však nevznikne potřebný tlak a výsledný nápoj nebude takový jaký by měl být. A to by podle nás byla škoda. Proto při výběru myslete na to, pro kolik osob v ní nejčastěji budete kávu připravovat.

Pokud máte přesto raději větší šálky než cca 50ml, můžete si výsledný nápoj dolít horkou vodou. Jedná se o nejjednodušší a také asi nejšetrnější způsob, jak silnou kávu „zředit“. Výsledkem bude tzv. Lungo, což v italštině znamená „dlouhý“, „zředěný“. Připravenou kávu pouze v případě Lunga dolijte horkou vodou v poměru 1:1, v případě Americana je poměr 1:5.

Chtěli byste si moka konvici pořídit? Podívejte se na náš E-SHOP.

Mohu dát do moka konvičky méně vody i méně kávy?

Jak je už zmíněno výše, méně vody i méně kávy bude mít za následek nápoj o něco málo rozdílný, než pokud naplníte moka konvičku celou. Nemusíte mít obavu, že pokud dáte do konvičky méně vody či méně kávy, nebude fungovat. Fungování už ale nejde zaručit v případě, že množství použité vody i kávy klesne pod 50% původního množství.

Při stanovování množství vody i kávy pamatujte vždy na poměr kávy a vody 1:11.

> > Mrkněte na náš článek Připrava kávy v moka konvici < <

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.
Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.

Doporučujeme k přípravě: