Kategorie

Příprava kávy - Filtrovaná káva (drip coffee)

Filtrovaná káva Jestli v posledních letech nějaká příprava kávy zažívá velký boom, je to právě filtrovaná káva. V mnoha dobrých kavárnách už ji najdete v nabídce hned za stále nejoblíbenějším espressem. Připravit si však doma kvalitní espresso není ale vůbec tak snadné, jako připravit si prvotřídní filtrovanou kávu. Jedná se o kávu, kde při její extrakci není využit žádný tlak, ale pouze přirozený proces louhování ve vodě. Ve výsledném nápoji už ale k žádnému louhování díky přefiltrování nedochází.

Na filtrované kávě nás baví jednak větší objem výsledného nápoje narozdíl od espressa, či moka konvice a vřele ji tak doporučujeme všem, kdo mají rádi větší množství kávy. 

Narozdíl od espressa si můžete s filtrovanou kávou krásně hrát a rozpoznávat jemné změny chutí během chladnutí šálku. Bezprostředně po filtrování můžete rozpoznávat především hořčí tóny a vysokou teplotu kolem 80-60 °C. Při dalších asi 4 douškách můžete cítit rozvíjející se tělo kávy, aciditu, počínající sladkost a první náznaky tónů. U vlažného nápoje už mizí silné aroma a vnímáme především samotný potenciál kávy, jejích tónů a u některých káv krásně vyniká výrazná sladkost.

 

Hrubost mletí

Káva by měla být ideálně namletá těsně před samotnou přípravou. Hrubost mletí na filtrovanou kávu připomíná kuchyňskou sůl. Vodítkem pro to, zda máte kávu správně namletou by měl být čas extrakce. Ten by měl být konstantní 2,5 - 3 minuty. Pokud Vám voda kávou proteče rychleji, zvolte jemnější hrubost, káva by byla podextrahovaná. Naopak, pokud voda bude protékat déle než 3 minuty, zvolte příště hrubší mletí, jinak by došlo k přeextrahování kávy. 

JAK PŘIPRAVIT FILTROVANOU KÁVU?

Pro přípravu filtrované kávy je nezbytné používat kvalitní čerstvou kávu, ideálně do dvou týdnů od pražení. Na filtr se skvěle hodí světleji pražené kávy, například Etiopie Sidamo, či Brazil Santos

  1. Namelte čerstvou kávu a to na stupeň hrubosti připomínající kuchyňskou sůl. Množství kávy je 17g.
  2. Do dripperu nejprve vložte papírový filtr a důkladně jej propláchněte horkou vodou. Jedná se o velmi důležitý krok, který je často opomíjený. Díky němu však filtr ztratí svoji papírovou chuť. 
  3. Položte dripper na servírovací konvičku či šálek a do propláchnutého filtru nasypejte namletou kávu.
  4. Spaření kávy. Kávu zalijte cca 30 ml vody o teplotě 92 -93 °C, aby byla celá smočená a vyčkejte asi 30 vteřin. Vodu používejte ideálně filtrovanou. Káva při tomto kroku uvolňuje přebytečný CO2.
  5. Pokračujte v zalévání 250 ml vody. K zalévání potřebujete pomalý, stejnoměrný proud vody. Nejlépe poslouží konvice s dlouhou úzkou hubicí například klasická Hario Buono. Doporučujete zalévat ve směru spirály od kraje do středu a zase zpět ke kraji. Celková doba této extrakce by měla trvat 2,5-3 minuty. Pokud Vám voda skrze dripper protéká rychleji, namelte příště kávu jemněji. Naopak, pokud voda protéká pomaleji, kávu namelte na vyšší hrubost. 
  6. Po protečení veškeré vody odložte dripper a propláchněte jej horkou vodou. 
  7. Vychutnejte si svůj šálek lahodné kávy

(Foto:  Flickr, autor: miheco)