Kategorie

Studená káva tzv. cold brew 

Cold brew, studená kávaStudenou kávou opravdu nemyslíme kávu, na kterou jste zapomněli a ona Vám vychladla. :-) Napadlo Vás ale někdy, že byste kávu nezalili horkou vodou, ale naopak studenou? Pokud ne, je pravý čas to napravit. 

Standardně zalijete kávu vodou, která před pár minutami dovařila a extrakce je poté velmi krátká. U cold brew neboli studené kávy, je krátká extrakce v horké vodě nahrazena pomalou několikahodinovou extrakcí ve vodě studené.

Jednoduše večer zalijete čerstvě namletou kávu studenou vodou a necháte kávu máčet ideálně kolem 12 hodin. Druhý den dopoledne tak máte připravenou neskutečně dobrou kávu, která se od té klasické liší především vyšší sladkostí, nižší aciditou a čokoládovými a ovocnými tóny. Studenou kávu jsme si zamilovali a pravidelně si ji připravujeme v našem obchůdku.

Kávovar na studenou kávu Hario MizudashiV horkých dnech vhoďte do výsledného nápoje několik kostek ledu a dokonalá ledová káva bude na světě. Je to káva nesrovnatelně kvalitnější, než jsou ledové kávy, které si koupíte v supermarketu či kávových řetězcích, kde se ledová káva připravuje z horkého espressa a ledu. Ledová káva by však neměla s teplým espressem vůbec přijít do kontaktu. O šlehačce, zmrzlině a brčku se ani raději nezmiňujeme.

Dobrým pomocníkem je určitě kávovar na výrobu cold brew Hario Mizudashi, se kterým je příprava hodně pohodlná. Určitě si cold brew doma připravte a budete překvapeni dokonalou chutí tohoto nápoje. Prohlédnout a případně zakoupit kávovar Hario Mizudashi můžete zde >> Kávovar na studenou kávu Hario Mizudashi<<

Příprava cold brew

1) Připravte si čerstvě namletou kávu. Zvolte hrubší stupeň mletí. Doporučujeme používat vždy čerstvě upraženou kávu a mlet ji těsně před přípravou. Pro cold brew se velice hodí jednodruhové kávy.

2) Kávu zalijte studenou vodou a to v poměru ideálně 1 díl kávy na 10 dílů vody. Kávovou sedlinu nechejte máčet v průměru kolem 12 hodin.

3) Výsledný nápoj přefiltrujte, např. v kávovaru Hario Mizudashi (viz fotka), který má již integrovaný filtr. Použít můžete ale také Váš oblíbený frenchpress či dripper.

4) Vychutnejte si bohatou následlou chuť kávy :-)

Tipy: S uvedeným postupem můžete i experimentovat, například vyzkoušejte kratší, či delší doby extrakce, výjimkou nejsou ani 30-hodiné exktrakce. Pohrát si můžete i s množstvím kávy. Vše záleží na Vaší chuti. Cold brew se perfektně hodí pro přípravu ledové kávy, stačí vhodit pár kostek ledu.