Když se vydáte po stopách původu kávy doppio, skončíte ve slunné Itálii. Tedy v rodišti samotného espressa. A jak italské slovo „doppio“ napovídá, tahle káva je vlastně dvojitým espressem – nápojem, který si skalní milovníci kávy rádi dopřávají zejména po ránu. 

Určitě se všichni shodneme, že bývají rána, na která běžná dávka kávy prostě nestačí. A co nezvládne espresso, na to si troufne espresso doppio. 

Příprava kávy espresso doppio

V podstatě je to stejný postup, jako když chystáte espresso – ovšem s tou výjimkou, že použijete dvojnásobné množství kávy. To znamená, že na zhruba 60 ml vody dávkujete 14-20 gramů kávy.

Tipy pro kvalitní doppio

  1. Jestli chcete opravdu skvělé doppio, musíte věnovat pozornost hrubosti mletí kávy. Nejlepších výsledků dosáhnete při jemném mletí, díky němuž dojde k adekvátní extrakci kávy, zachování plné chuti i vůně.
  2. Ačkoliv dobu přípravy nejspíš neovlivníte, protože jednoduše závisí na nastavení vašeho přístroje na espresso, podle odborníků by se káva doppio měla připravovat zhruba 20-30 sekund. Svižnější tempo zapříčiní slabou a vodnatou kávu, pokud bude příprava naopak trvat dlouho, nejspíš vás nápoj zaskočí nadměrnou hořkostí.

Čas od času slýcháme otázku, jestli je možné připravit kávu doppio, i když nemáte přístroj na espresso. Inu, je to podobné, jako kdybyste chtěli mít anglický trávník bez sekačky a doufali, že vystačíte se srpem nebo kosou.

Každopádně zkuste uvařit dvojitou kávu v moka konvičce nebo french pressu, nikde není psáno, že nebudete spokojení. Ale typická doppio káva to prostě nebude. 

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Jaký typ kávy pro doppio doporučujeme? Samozřejmě záleží hodně na tom, jaká káva vám chutná. Ale nebojte se tmavšího stupně pražení a kávy se silnou, výraznou chutí.

A hlavně si pamatujte…

…když jedna káva nestačí, je tu ESPRESSO DOPPIO.