Aby náš web správně fungoval (nastavení ochrany osobních údajů)

Díky souhlasu můžeme pracovat na zlepšovaní celého webu, a tak se nemusíte neustále přihlašovat, bude správně fungovat vyhledávání, a také díky personalizaci na vás také neskáče reklama na něco, co vás nezajímá a nikdy jste neviděli. K tomu potřebujeme váš souhlas se zpracováním souborů cookies. 

Kliknutím na „Rozumím“ souhlasíte s tím, že nám umožníte používat analytické i reklamní soubory cookies třetích stran.

K vašim datům se budeme chovat slušně. Souhlas můžete kdykoli odvolat nebo změnit. Děkujeme!

Rozumím Personalizovat
Přijmout zvolené cookies
Druhy kávy a jak je rozlišit

Druhy kávy a jak je rozlišit

Jste milovníkem hořkého aroma správně pražených kávových zrn? Propadli jste typické chuti dobře připraveného espressa? My také! Jak si ale takovou kávu připravit a jaké náležitosti musí splňovat, aby se mohla pyšnit světoznámými názvy, jako je například lungo či ristretto? Poradíme vám nejen s jejich přípravou, ale také se správnými poměry jednotlivých ingrediencí, které se značně podepíšou na výsledné chuti a aroma kávy.

Základní typy kávy

V kavárnách běžně natrefíte na druhy, pro jejichž přípravu je zapotřebí espresso. Výsledek se liší pouze velikostí kávy a také přidáním mléka či mléčné pěny. Níže jsme si pro vás připravili stručný přehled těch nejzákladnějších druhů káv, díky kterému v kavárně nebudete tápat a skvělou kávu si objednáte na první pokus.

Co je káva espresso

Jak už jsme jednou zmínili, jedná se o základní druh kávy, od kterého se odvíjí příprava těch ostatních. Název není odvozen od rychlosti, kdy spěcháte do práce, a tak do sebe stihnete „kopnout“ jedno espresso a utíkat na autobus. Jedná se o formu přípravy – namletou kávou se pod vysokým tlakem nechá prolít minimální množství horké vody.

Velmi důležité je dbát na množství namleté kávy. To se pro přípravu espressa pohybuje v rozmezí 7-14 g na 30 ml téměř vroucí vody (90 °C). Doba prolévání vodou by měla být 30 vteřin. Od druhu kávy se odvíjí také hustá pěna, která se tvoří na jejím povrchu.

Co je káva ristretto

Espresso ristretto je z celé škály káv tou nejvýraznější a jeho chuť nesedne úplně každému. I když se připravuje stejně jako espresso ze 7-14 g, objem ristretta je pouze 20 ml, tedy o polovinu menší. Bohatá chuť může být trochu matoucí, obsah kofeinu ristretta je totiž velmi nízký – je to způsobeno tím, že kofein se z namleté kávy začne uvolňovat přibližně ve chvíli, kdy již do hrníčku natéká espresso (tedy jakmile objem přesáhne 20 ml).

Pokud chcete vyzkoušet nové chutě kávy, které vám nenabídne žádná jiná a dopřát si hrnek lahodné chutě také v horkém letním dni, vyzkoušejte ristretto. Koncentrovanější a silnější chuť vám otevře nové obzory, jak si dopřát lahodný doušek plný chuti. Díky našemu návodu si můžete připravit ristretto i vy

Co je káva doppio

Potřebujete pořádně nakopnout? Dejte si tzv. double shot. Jedná se o dvojité espresso, tedy o dvojitou dávku namleté kávy. Konkrétně se připravuje ze 14-28 g a 60 ml vody. Její objem je větší, stejně tak jako obsah kofeinu. Espresso doppio je oblíbené zejména pro svůj bohatý chuťový zážitek, který nabízí milovníkům silné kávy.

Původ doppio espresso sahá samozřejmě do slunné Itálie, přičemž jde o reakci návštěvníků kaváren po poptávce po silné kávě, která vám dodá energii zejména po ránu či během náročného dne. Baristé si všimli časté objednávky dvojnásobného množství espressa, a tak nezbývalo nic jiného, než nabídnou zákazníkům to, po čem jejich chuťové pohárky touží. Připravte si šálek silné chuti i vy díky našemu podrobnému návodu. 

Co je káva lungo 

V kavárnách na ní můžete narazit také pod pojmem long káva neboli „dlouhá“. Espresso lungo tkví v extrakci 7-14 g mleté kávy společně s horkou vodou. Objem lunga je 60 ml, tedy stejně jako doppio, ovšem o jednu dávku espressa chudší. Jeho výsledná chuť je jemnější a hořčejší v porovnání s ostatními, právě díky většímu množství vody. Ve většině kaváren to funguje tak, že na stůl dostanete hrneček s kávou o objemu 30 ml a pomocí další nádobky s horkou vodou si chuťový zážitek z espresso lungo určujete vy sami. 

Milovníci kávy ji ocení zejména pro méně výraznou chuť, na rozdíl od espressa, právě díky tomu, že je nastavovaná vodou. Pokud si rádi dopřejete pořádný šálek aromatické kávy a je na vás espresso příliš silné, sáhněte po kávě lungo. Podrobný návod na jeho přípravu jsme vám sepsali na našich stránkách. 

Není káva jako káva

Proč nechutná vaše doma připravená káva jako ta, kterou si dáváte ve vaší oblíbené kavárně? Háček je nejspíš v typu kávových zrn, které používáte pro její přípravu. Vadí vám kyselý podtón? Sáhněte po více upražených zrnech. Chcete upozadit hořkou chuť? Zvolte světlejší kávová zrna. Abyste si našli „tu pravou“, která sedne vašich chuťovým pohárkům, vyzkoušejte více druhů pražení, přičemž platí jedno obecné pravidlo: čím světlejší jsou zrna, tím kyselejší bude káva a čím jsou tmavší, tím hořčejší tóny budete vnímat.

Hustá crema na povrchu

Vzniká při extrakci espressa, kdy je horká voda protlačená rozemletými kávovými zrny. Barva a množství pěny na povrchu lahodné kávy ovlivňuje hned několik faktorů. Jedním z nich je právě tlak, který přispívá k lepšímu udržení pěny na hladině. Svůj podíl má také teplota vody, přičemž ideální je okolo 90 °C. Pokud chcete, aby i vaši kávu zdobila hustá crema, používejte čerstvou a jemně mletou kávu. 

Mléko hraje důležitou roli

Nenašli jste výše svůj oblíbený druh kávy? Jistě. Opomenuli jsme ty, které se připravují s mlékem či mléčnou pěnou. Co takhle například oblíbené cappuccino či v posledních letech zmiňované flat white? A jak by k tomu přišlo latte a vynikající macchiato? 

Samotný postup začíná vždy přípravou silného espressa, které určí výslednou chuť kávy. Proto si dejte záležet na výběru kávových zrn dle vašich chuťových preferencí (málo nebo více pražená). Podle konkrétního typu kávy se k espressu přidá horké mléko, ať už pěněné nebo pouze zahřáté. Od druhu kávy, na který máte zrovna chuť, se odvíjí také způsob přidání mléka. U latte je například poměr voda-mléko vyvážený, zatímco u cappuccina je důležité přidat také mléčnou pěnu, která se tvoří pomocí trysky s funkcí „napěnění mléka“ nebo napěňovačem. Příprava lahodného espresso macchiato spočívá například ve vašich chuťových preferencí – pokud máte rádi výraznou chuť kávy, přilijte napěněného mléka méně, pokud chcete kávu zjemnit, přidejte ho o malinko více. 

Jaká káva je pro vás ta pravá?

Pokud jste se dočetli až sem, nejspíš jste se zamotali nejen do italských názvů různých druhů, ale také jste dostali chuť na šálek horké a aromatické kávy. Jaká je pro vás ale ta pravá a zahraje na tu správnou chuťovou strunu? Ristretto vs espresso? Nebo vyhraje double espresso? Pro každou denní hodinu je vhodný jiný druh kávy. Pro ranní dodání energie je vhodné doppio a během dopoledne nic nezkazíte šálkem pořádného espressa či ristretta. Složení a velikost lungo kávy napovídá, že je ideální k odpolední svačince ve formě voňavého kusu koláče. 

Pokud si svého favorita chcete připravovat také doma, nezapomeňte na orientování se mezi různými druhy kávových zrn a intenzitou jejich pražení. Můžete zvolit arabiku, robustu či espresso směsi, díky kterým pro vás bude příprava aromatického nápoje maličko jednodušší. Nebojte se, že by robusta nebyla kvalitní a káva by z ní nechutnala dobře. Tento mýtus je nutné vyvrátit. Je sice jedna z těch levnějších variant, ale i pro to máme vysvětlení – na rozdíl od arabiky se pěstuje v nízko položené nadmořské výšce, a proto je snazší ji pěstovat, dříve plodí a není náročná. 

Vybírejte podle stupně pražení a nebojte se vyzkoušet více variant, uvidíte, že vám určitě nějaká padne do vašeho chuťového spektra.