Tak jako káva patří k nejoblíbenějším a nejčastěji konzumovaným nápojům, jsou problémy se žlučníkem od určitého věku jedny z nejrozšířenějších.

Co se stane, když je „žlučníkář“ zároveň „kafař“?

Podle statistik trpí 10 % mužů a 20 % žen nad 55 let žlučovými kameny. Ty podle odborníků vznikají jednak na základě špatné životosprávy a současně se na jejich výskytu podílí dědičnost. Každopádně musí být skupina lidí, kteří čelí onemocnění žlučníku a současně pravidelně pijí kávu, poměrně velká. Dost početná na to, abychom si položili otázku, jaký vliv má konzumace kávy na problémy se žlučníkem.

KÁVA vs. ŽLUČNÍK

Potěšíme vás výsledky studií, které opakovaně potvrzují, že pití kávy může snížit riziko vzniku žlučových kamenů o více než 20 %. Kdo je ale právě v akutním stavu a kameny mu způsobují nepříjemné bolesti, možná se od svého lékaře dozví, že v tuto chvíli by kávu pít neměl. Jakkoliv to zní paradoxně, rada lékaře je zcela správná.

Prevence kávou?

V rámci prevence je káva Arabica nebo Robusta přínosná, ale u pacientů s rozvinutými potížemi opravdu může stav zhoršit. Vlivem kofeinu obsaženého v kávě totiž dochází ke kontrakci žlučníku. A pokud tam právě probíhá zánět či jsou přítomny kameny, bolest získává na intenzitě. U zdravého žlučníku jsou takové kontrakce naopak žádoucí, napomáhají vylučování žluči, která se podílí na trávení jídla.

Čerstvá káva a žlučník

Čerstvá káva může žlučníku preventivně prospět i nepřímo. Víme o ní, že napomáhá odbourávání tuků, protože stimuluje činnost metabolismu. Tím bezpochyby snižuje riziko nadváhy a obezity, což jsou v obou případech rizikové faktory pro rozvoj onemocnění žlučníku.

Pokud tedy máme odpovědět na otázku, jestli si rozumí žlučník s kávou, pak asi následovně…

  1. S kávou si rozumí zdravý žlučník a jemu také pravidelná konzumace kvalitní kávy prokazatelně prospívá.
  2. Pokud ale máte se žlučníkem problémy a trpíte žlučovými kameny, měli byste poslechnout radu lékaře a svému oblíbenému nápoji se po dobu léčby vyhýbat.
Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.
Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.

Zdroje:

https://jamanetwork.com/journals/jama/fullarticle/190309