Hario Dripper V60 (VD-01T čirý, plastový
Plastový dripper Hario V60 pro snadnou přípravu 1-2 šálků filtrované kávy. Čiré provedení.
Plastový dripper Hario V60 pro snadnou přípravu 1-2 šálků filtrované kávy. Čiré provedení.
tvůj vozík je prázdný
Ochutnejte skvělou kávu z ostravské pražírny výběrové kávy Father's Coffee.
Chuť: SUŠENÉ JAHODY - LIČI - KARAMEL - MLÉČNÁ ČOKOLÁDA
Jméno nové etiopské kávy je odvozeno od vesnice Chelbesa, nad kterou se zpracovatelská stanice nachází. Terén je zde docela náročný a na stanici se dá dostat jenom úzkými blátivými cestičkami, nejlépe na motocyklu. Po obtížné cestě ale dorazíte na jednu z nejorganizovanějších zpracovatelských stanic v regionu.
PRODUCENT - Pěstovatelské metody v regionu zůstávají vesměs tradiční. Farmáři v Gedebu obvykle na farmách pěstují mimo kávu i jiné plodiny, aby maximálně využili půdu a zabezpečili si tak obživu po celý rok. Většina farmářů pěstuje svou kávu přirozeně organicky. Používají minimum nebo vůbec žádná hnojiva, všechny úkony na farmě se dělají manuálně a sběr zabezpečuje nejbližší rodina. Zpracovatelská stanice Chelbesa vykupuje třešně od 248 farmářů, kteří hospodaří na 0,5 – 1,5 ha. Půda je zde nitisol – hluboká, červená, dobře odvodněná půda, která je typická pro etiopskou vrchovinu. Všichni farmáři v okolí hospodaří v nadmořské výšce nad 2000 metrů nad mořem. Aby využili maximální potenciál farmářů a přispívali k životu v komunitě, tak na stanici pořádají vzdělávací semináře, ve vesnici vybudovali novou cestu a pro místní školu zakoupili počítače.
ZPRACOVÁNÍ - Po sběru jsou třešně doručeny na stanici, kde je přijímací pracovníci vizuálne prohlédnou a pro anaerobní fermentaci vyberou pouze ty zralé. Následně se třešně nasypou do plastových GrainPro pytlů, kde jsou uzavřené bez přístupu vzduchu a fermentují po dobu 18 – 24 hodin. Při anaerobní fermentaci je nejdůležitějším aspektem kontrola procesu. V uzavřeném prostředí mikroby rychle zkonzumují kyslík a prostředí se tak stane anaerobní, bez vzduchu. Začínají teda převládat mikroby, které se živí oxidem uhličitým a ty následně pohánějí fermentaci. Druhů mikrobů je nekonečně mnoho, každý z nich ovlivňuje fermentaci jiným způsobem a přináší do kávy nové chutě. Jedny z nejúžasnějších a zároveň i jedny z nejnepříjemnějších chutí, které jsme v kávě ochutnali, pocházely právě z experimentálních fermentací. Po fermentaci jsou třešně vyloupané na loupačce a přenesené do vykachlovaných fermentačních tanků (kachle mají ze Spojených arabských emirátů :), kde jsou znovu pod vodou fermentované dalších 12 hodin. Následně je káva přenesena na africké postele, kde schne na slunci 15 dní.
ODRŮDA - Etiopie je považována za kolébku kávy samotné a její produkce je bezmála 10% hrubého domácího produktu krajiny. Odhaduje se, že v Etiopii rostou tisíce dosud nepopsaných odrůd, které z krajiny dělají region s největší kávovou biodiverzitou na světě. S ohledem na historickou tradici, způsob pěstování kávy v Etiopii spolu s politickou situací a místním systémem, je téměř nemožné najít jednodruhové/jednoodrůdové loty (části sklizně). Přestože se to v posledních letech začíná pomalu měnit, zatím stále je typickým označením odrůdy kávy z Etiopie – Ethiopian heirloom varieties neboli etiopské původní odrůdy. Je to případ i naší skvělé kávy Chelbesa.
Země: Etiopie
Oblast: Chelbesa village, Gedeb Woreda, Gedeo Zone
Zpracovatelský závod: Chelbesa
Nad. výška: 2000 – 2200 m.n.m
Odrůda: původní etiopské odrůdy
Zpracování: Anaerobní
Chuťový profil: Sušené jahody, liči, karamel a mléčná čokoláda
Plastový dripper Hario V60 pro snadnou přípravu 1-2 šálků filtrované kávy. Čiré provedení.
Keramický dripper Hario V60 pro dokonalou přípravu 1-4 šálků filtrované kávy. Bílé provedení.
Legendární kávovar Chemex CM-6A Pour Over 6 pro přípravu fantastické překapávané kávy. Objem 880 ml. Dřevěná rukojeť.