Víme, že játra jsou největším vnitřním orgánem, nadbytek alkoholu jim škodí a ostropestřec prospívá. Jak si ale tohle centrum metabolických dějů rozumí s pravidelnou konzumací kávy?

Máme pro vás skvělou zprávu…

Podle nejnovějších výzkumů jsou pravidelní konzumenti kávy méně náchylní k rozvoji jaterních chorob. Studie, o které je řeč, se zúčastnilo celkem 14 208 lidí ve věku od 45 do 64 let a trvala neuvěřitelných 26 let.

Její závěr byl pak jednoznačný – lidé, kteří denně vypijí tři a více šálků kávy, mají o 21 % nižší riziko, že budou hospitalizováni s jaterním onemocněním.

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.

Příznivý vliv na játra neznamená léčebný efekt

Jak řada odborníků správně argumentuje, nelze si ovšem výsledky studií vykládat tak, že vám pití kávy a ne jaterní dieta pomůže vyléčit nemoci jater. Opravdu nejde o žádný zázračný lék, ale o přínosný preventivní prostředek. Příznivé účinky kávy se navíc neomezují pouze na játra. Stejně tak nás může kafe chránit před některými kardiologickými, neurologickými či metabolickými chorobami. Vraťme se ale k játrům.

Jaké důkazy nám v návaznosti na pití kávy přinášejí výzkumy?

  • Podle Světové zdravotnické organizace může pravidelná konzumace kávy sloužit i jako prevence rakoviny jater. Snížené riziko propuknutí tohoto nebezpečného onemocnění doložila více než tisícovka studií.

  • U některých pacientů bylo prokázáno, že pití kafe zpomaluje postup jejich jaterního onemocnění.

  • Káva také snižuje riziko vzniku fibrózy a cirhózy jater.

  • Tyto příznivé účinky byly prokázány jak u kávy filtrované, tak espressa či kávy instantní.

Prospěšná kombinace káva a játra?

Víme tedy, že káva játrům prospívá. Ale nebylo by vhodné na ni nahlížet jako na terapii, kterou „zakryjete“ nadměrnou konzumaci alkoholu či nezdravou stravu. Správně fungující játra potřebují především zdravý životní styl, vyvážený jídelníček, správný pitný režim a pravidelný pohyb, abyste si udrželi optimální tělesnou hmotnost. Když k tomu přidáte šálek kávy, jedině dobře.

Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.

Zdroje:

https://assets-global.website-files.com/61278f4a0fe77893a00f1f11/613ded54ee7de444aea87a5a_Expert-Report-Looking-after-the-liver.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5440772/