Baristické kurzy aneb být či nebýt baristou

Baristické kurzy aneb být či nebýt baristou

Jsou chvíle, kdy nestačí kávu jen milovat, ale vyplatí se ji lépe poznat a seznámit se s metodami její přípravy, abyste svůj vzájemný vztah utužili a postavili na kvalitních základech. 

Komu slouží baristické kurzy?

Bylo by chybou domnívat se, že jsou určeny výhradně majitelům či provozovatelům kaváren a jejich zaměstnancům. Do kurzu se totiž může přihlásit (budoucí) profesionál stejně jako kdokoliv jiný, kdo má prostě a jednoduše rád dobrou kávu.  Ono totiž nejde jen o to, že rozeznáte kvalitní kávu od té méně povedené, stejně důležité je, jestli si sami zvládnete doma připravit nápoj vyhovující těm nejvyšším standardům. 

Co se dozvíte a naučíte?

  • Vrátíte se v čase a seznámíte s historií pěstování i pití kávy
  • Zjistíte, jak se káva sklízí a zpracovává a které druhy patří k nejčastěji používaným. 
  • Poznáte správné postupy přípravy nejrůznějších druhů kávy od espressa až po kávu filtrovanou.
  • Součástí řady kurzů je i tzv. latté art.

Kurzy pro začátečníky i pokročilé

Není výjimkou, když pořadatelé kurzů odlišují, jestli jste naprostý začátečník – tedy v danou chvíli „pouhý“ kávový nadšenec, který by se rád dozvěděl něco víc, nebo potřebujete vypilovat svoje stávající zkušenosti a posunout se na profesním žebříčku zase o kousek výš. 

V prvním případě vám pro účast na kurzu stačí láska ke kávě a chuť učit se nové věci. Často vás i jednodenní kurz naučí, jak připravit skvělé espresso, macchiato či cappuccino. 

Baristické kurzy pro pokročilé staví na znalostech a zkušenostech svých účastníků, aby jim následně umožnily nahlédnout do světa kávy ještě hlouběji. Zde se už blíže seznámíte s obsluhou i údržbou profesionálních kávovarů, budete se detailněji věnovat různým typům pražení a budou vám představeny i méně známé techniky přípravy, ať už je to AeroPress, Chemex atd.

Jde o kurzy primárně určené baristům v kavárnách a dalších podnicích, tudíž je jejich součástí například i:

  • nastavení hrubosti mletí;
  • práce s napěňovačem mléka;
  • využití kávy v přípravě dalších nápojů, například koktejlů;
  • správné servírování kávy hostům.

Po absolvování takového kurzu opravdu můžete začít pracovat jako barista. Konec konců součástí jsou i výstupní zkoušky a následné získání příslušného certifikátu, pokud u zkoušky uspějete. 

Jestliže byste svoje nadšení pro kávu rádi využili k tomu, že se z laika s hrnkem kafe v ruce stanete šikovným začínajícím baristou, určitě se na kurz přihlaste.

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.