Na této stránce najdete shrnutí základních parametrů správně připravených nápojů z espressa. Na jednu stranu je to věc samozřejmá, na druhou stranu je bohužel v České republice velká část kaváren, které nápoje připravují po svém. Proto se následující informace hodí především v kavárně, kde často již na první pohled můžete poznat, zda je zde káva připravována správně, či je to jen druhořadá aktivita, při které připraví kávu jen aby byla a chuť pro ně není na prvním místě.

Proč je dobré znát, aneb jak vybrat dobrou kavárnu?

Pamatujte také na to, že dobré espresso musí být z pákového espresso kávovaru a připravuje ho barista.  Pokud v kavárně vidíte na kávovar, což je poměrně časté, můžete pozorovat jak dlouho káva vytéká z páky. Ve špatných kavárnách často nemívají správně seřízený mlýnek, káva tak zpravidla vytéká příliš rychle, je vodová, kyselá, bez chuti a těla. Za je espresso správně připravováno si tak můžete jednoduše spočítat, správně by mělo z kávovaru vytékat 25-35 sekund.

Podrobné informace si můžete přečíst v našem článku o přípravě espressa.

Espresso

espresso

Klasické espresso má objem 30 ±5 ml a je připravováno na pákovém kávovaru. Takto připravené káva je základem pro mnoho dalších nápojů, kdy je kombinována nejčastěji s mlékem či vodou. Další variantou espressa je doppio či anglicky double shot, jedná se o dvojitou dávku espressa o objemu 60 ml.

Objem: 30ml, +-5ml

Šálek: 60-90ml

Základní nápoj, z kterého se připravují ostatní.

Americano

americano

Espresso doplněné horkou vodou, nejčastěji v poměru zhruba 1:5. Tato káva se podává ve velkém šálku na cappuccino o objemu 150-180 ml

Objem: cca 180 ml

Šálek: 150-180 ml

Cappuccino

cappuccino

Nápoj o objemu 150 až 180 ml z espressa a našlehaného mléka. Mléko při šlehání nikdy nesmí překročit teplotu 65 °C, proto se správně připraveným cappuccinem nikdy nemůžete spálit.

Objem: 150-180 ml

Šálek: 150-180 ml

Caffè latte

latte

Jedná se o nápoj s objemem více než 250 ml. Má větší objem a větší podíl mléčné pěny než cappuccino. Variantou této kávy je latte macchiato, při jehož přípravě se nejprve nalije našlehané mléko a až poté espresso.

Objem: 250-300 ml

Šálek: 280-330 ml

Flat white

flat-white

Servíruje se do šálku o objemu zhruba 160 ml a jedná se o espresso doppio dolité mléčnou pěnou. Jedná se tedy o kávu podobnou cappuccinu ovšem s vyšším poměrem kávy.

Objem: 160 ml

Šálek: 160-180 ml 

Espresso macchiato

macchiato

Jedná se o espresso v klasickém 60-90 ml šálku dolité mléčnou pěnou. Poměr kávy k mléku je tedy opět vyšší, ovšem používá pouze klasické 30 ml espresso.

Objem: 80 ml

Šálek: 60-90 ml

Vyberte si u nás kvalitní kávu, mlýnek, kávovar, french press, moka konvičku, dripper, džezvu a další.
Dominik Škoda
Autor článku: Ing. Dominik Škoda
Majitel a ředitel společnosti GourmetKava s.r.o. provozující 15 let e-shop s čerstvě praženou kávou a příslušenstvím na alternativní přípravy kávy. Držitel prestižního certifikátu Barista Skill Foundation od The Specialty Coffee Association. Ale i milovník přírody, kutilství a hudby.

Mohlo by Vás zajímat

Za použité obrázky děkujeme webu

https://www.piccoloneexistuje.cz