Kategorie

Džezva a Turecká káva

Když si v kavárně objednáte Tureckou kávu, tak vám přinesou šálek horké vody s lógrem. V Česku je tato příprava kávy běžná a mnoho lidí od tohoto způsobu přípravy ještě neupustilo, i když je příprava kávy z pressovačů a kávovarů kvalitnější a možná i zdravější.

džezva

Český turek je klasika, a mnoho z nás by se bez něj ráno neobešlo. Pravá turecká káva ale vypadá jinak. A hlavně jinak chutná. Rozdíl je opravdu výrazný. Pokud si budete chtít kávu připravit, tak budete potřebovat speciální nádobu kónického tvaru, které se říká džezva. A její původní arabský název zní cezva, podle ottomanské turečtiny se správně vyslovuje džezve. Tento název je rozšířený po Evropě a využívá ho převážná většina slovanských jazyků.

Džezva se vyrábí z mědi a obsahuje podlouhlé držátko pro snadnou manipulaci. Na trhu můžete narazit i na džezvy vyráběné z nerezu, mosazi, stříbra nebo oceli.

Příprava turecké kávy je rituál, na který by jste si měli vyhranit čas. Není to tak rychlé, jako spaření českého turka vroucí vodou, ale stojí to za to.

Zajímá vás celá příprava kávy? Sepsali jsme kompletní návod.

Káva je silná, plná chuti a vůně. Výhodou je, že nemá téměř žádný lógr. Ten kdo má rád, tak si může přidat smetanu. Chuť kávy můžete obměňovat i tím, že při varu přidáte koření jako je kardamon nebo skořice. Pokud si na arabskou kávu zvyknete, tak už vám klasický český turek nebude chutnat.